Trix pakt uit met live-programma om van te smullen op ‘bitter’ (28/10)

Niet de zoveelste bunker met een paar deejays die het beste van zichzelf komen geven. Neen, Muziekcentrum Trix spreekt met hun allereerste editie van bitter een ietwat vervlogen concept binnen de elektronische muziekscene aan, het live-gevoel. Maar liefst vijf elektronische livebands doen op vrijdag 28 oktober de concertzaal aan. Dat is buiten het festivalseizoen vrij uniek, maar o zo welgekomen.

Bovenaan de lijst pronkt de Zweed The Field of Axel Willner, zoals de man echt heet. Samen met zijn drummer staat Willner garant voor een meeslepende liveset van atmosferische techno en ambient intermezzo’s. Een beetje zoals het bij ons beter gekende Weval, dat - toevallig of niet - ook op het programma staat. The Field brengt al jaren uit op Michael Mayers wereldberoemde record label Kompakt en had eerder dit jaar een glansrol op het Amsterdamse PITCH Festival. Aanrader is hier een understatement.

Ook Weval stond op PITCH (onze review), bracht dit jaar - ook al op Kompakt - hun debuutplaat, passeerde op het Antwerpse stadsfestival Over Tijd, kende een uitmuntende passage op Pukkelpop, doet dat kunstje binnenkort nog eens over op Dours kersverse Bxl Mon Amourrr en eerder dit jaar sloegen we al een babbeltje met de Nederlandse boys.

En nu is dus bitter aan de beurt. Harm Coolen en Merijn Scholte van Weval brengen net zoals The Field een meeslepend instrumentaal technorelaas dat instant op de dansbenen en zweefarmen werkt. Met een verleden in de filmwereld - waar het duo elkaar vond - heeft Weval ook oog voor het visuele, dat al even mysterieus oogt dan hun muziek klinkt. Bekendste wapenfeit: hun remix voor Gui Boratto’s Take Control (Kompakt, 2014).

Avondlicht, maatjes met oaktree - die we recent nog op Club Stroom aanschouwden -, moet voor de zeemzoete klanken zorgen tussen al dat bitter geweld. Vorige week stond Avondlicht nog op het kersverse Brussels Electronic Marathon en we zagen hem in september ook al aan het werk op Booty Rave Festival in Kasterlee waar hij samen met zijn drummer een geslaagde mix bracht van subtiele ambient en sferische beats. Absoluut een succesformule.

Maar de bekendste Antwerpenaar in het rijtje moet ongetwijfeld Roman Hiele zijn. De magiër der electronica was ook al te aanschouwen op Booty Rave en zorgde in het voorjaar voor een knalpassage op Over Tijd. Acid, breaks, techno en core, dat is waar Hiele bekend voor staat, en dat zal ‘ie ook brengen. De ideale afsluiter, wat ons betreft.

Verder presenteert Trix u de Brusselse schone Sky H1. Haar Motions EP (CODES Records) met zowel momenten van gelukzaligheid als melancholie werd alvast goed onthaald en haar muzikale achtergrond in ambient en grime is in haar livesets sterk aanwezig. Voeg daar nog een mysterieuze engelenstem aan toe en het succesplaatje van Sky H1 is gevormd. Ga dat maar eens na bij BOZAR Electronic Arts Festival.

Niks dan sweets dus op de allereerste editie van bitter. Het evenement vindt plaats in Trix Club op vrijdag 28 oktober. De deuren openen om 19u00, de rest van het tijdschema is voorlopig nog niet bekend. Tickets zijn nog steeds verkrijgbaar voor €18,50 via de ticketshop.