Vinyls binnenkort groener, kwalitatiever en goedkoper?

Symcon, een Nederlandse fabrikant van vinylplaten heeft een technologie ontwikkeld waardoor de productiekosten een stuk lager komt te liggen.

Bij het traditionele proces wordt een stuk plastiek onder een bepaalde hoek geperst in de groeven van de vinylplaat. Dit levert nogal wat afval op en duurt vrij lang. De nieuwe technologie spuit als het ware vloeibaar plastiek in de groeven, waardoor de groeven ook accurater gevormd worden en zo de geluidskwaliteit verbetert. Daarbij komt dat de groeven sneller gekopieerd kunnen worden en zo de productiesnelheid hoger ligt.

Ook het milieu zou baat hebben bij deze nieuwe technologie want het energiegebruik bij de productie zou tot 65% lager kunnen liggen omdat er minder stoom en opwarming van het plastiek nodig is. Het spuitgieten zelf gaat ook veel sneller en zo kan er in een periode van 2 weken ongeveer een oplage van 2000 platen geleverd worden. Het traditionele proces duurt ter vergelijking minimum 3 maanden.

Toch zijn er nog enkele hindernissen te overwinnen voor de technologie. De grondstoffen zijn iets duurder (ongeveer 0,45 euro per plaat tegenover 0,35 euro bij de traditionele platen) en de traditionele platen zouden toch nog net iets minder snel slijten. Het goede nieuws is dat Symcon van de Nederlandse overheid goedkeuring heeft gekregen om de technologie verder te ontwikkelen en te commercialiseren.

Bekijk hieronder de video om meer inzicht te krijgen in het proces:

Goed nieuws dus voor portemonee van de platenliefhebbers alsook voor het milieu!

Ontdek meer...Tech