Er is leven na de dood - Rimbu @ Kompass Klub (19/11)

Zaterdag 19 november werd door Rimbu aangeduid voor het derde evenement met de subtitel ‘Harbingers of Death’. Een wandeling door een groen park met kleurrijke regenboogjes op de achtergrond ging het niet worden. Het Gentse broertje van Where House had weer veel zin in zijn derde editie in Kompass Klub.
Die laatste werd trouwens met open armen ontvangen op een vierde plaats in de Red Bull Elektropedia Awards voor Best Club en tweede in de categorie Breaktrough Club. Zeker niet slecht als je nog maar zes maanden de deuren open hebt staan.

De organisatie had weer getimmerd aan een strakke line up met daarin twee live sets van Tinfoil en Scalameriya. Radial, TWAN en White Rose Movement kregen dan weer uitgebreid de kans om hun platencollectie aan harde beukers met het publiek te delen.

Uit het artwork, gifs en leuk bewerkte foto’s online konden we ook afleiden dat er wellicht voor de derde maal een dier in de spotlights ging staan. Al voor een derde maal op rij voorzag OCTOHEDRON de visuals. Het beestje van de avond was deze keer een uil. Aan de hand van de 3D bestuurde videomapping was dit het pronkstuk van de avond. Plaats nog eens twee lasers in de ogen en twee ernaast en je krijgt met een ‘minimum’ aan lichten een maximaal effect van genot op een visueel vlak. Zelfs vleugels mochten aan de nachtuil niet ontbreken

 

 

Een video die is geplaatst door Fien (@fienva) op 20 Nov 2016 om 8:46 PST

 

De maskers die aan de eerste honderd feestvierders cadeau werden gedaan, waren zeer gegeerd en stonden intussen al te pronken op vele hoofden. Hierbij viel ons ook op dat Rimbu telkens weer een stapje verder gaat. De eerste editie waren ze nog tevreden met maskers, nu werden ze zelfs al bespoten met een leuk, donker patroon.

Ondanks het feit dat we nog maar weinig van TWAN konden oppikken waren we – net zoals bij vorige editie – zeer te spreken over het geheel. Volgende keer niet de uil uithangen en maken dat we op tijd komen voor TWAN is de boodschap. Hoe langer de avond vorderde, hoe meer goeds we ook over deze jongeman te horen kregen. Misschien ook wel eens een idee om hem tussen de grote jongens te zetten?

Klokslag één uur was het tijd voor Radial. De Noorderbuur zit al ruime tijd in het circuit en startte in 2002 samen met Bas Mooy het Audio Assault label. Ondertussen heeft Jeroen Liebregts al releases beet op elk toonaangevend label in de hardere technoscene. Mord, Token, Perc Trax,… En daar zal het verre van stoppen.

Radial zette het werk van TWAN goed verder maar er zat wel meer structuur in. Geen tot weinig klassiekers en veel rauwe industrial technosounds. Het was alsof Kompass Klub hiervoor gemaakt is. Het tempo lag verschroeiend hoog en de hi-hats waren niet te stoppen. Een twee uur durende set die liep als een geöliede machine en waarbij we heel lang niet wisten welk uur de wijzers van ons uurwerk aanduidden.

Gelukkig was dat ook nergens voor nodig. Bij een absolute stilte wisten we dat het tijd was voor een overname. Tinfoil, een live collaboratie tussen Sunil Sharpe en DeFeKT. In eigen land zijn de Ieren met hun stevige portie 100% live techno absolute pioniers. bij deze ook de eerste keer dat ze hun analoge liefde tonen in het Belgische feestlandschap.

Beginnen deden ze met een Aphex Twin nummer waardoor ze al meteen streepje voor hadden. De producties in hun set waren hoogst futuristisch, de basslijnen varieerden voldoende en het rauwe, repititieve kantje zorgde dan weer voor een hoge dansbaarheid. Leg daarop nog wat van het hardere slagwerk en je krijgt al vlug een uitbundige massa. Hoewel de repetitie ons soms begon te storen, weken we niet van onze plek tussen de vier speakers.

Tijdens de set van Scalameriya hebben we ons hart enkele keren vastgehouden. Het beukwerk steeg in intensiteit en er werden nog een kleine porties kakofonie bijgegooid. Samen met nog extra schurende elementen zorgde het ervoor dat onze vuist een uur gebald stond. Geen nood, niet om rel te schoppen maar om lekker in de lucht te kloppen. De melodieën die samen met de verhakkelde basslijnen een geheel vormden was voor velen de houvast tijdens een uur rondspringen. Wat een geweld zo vroeg op een zondag!

Tijd om uiltjes te knappen was er allerminst. De knusse cocktailbar van vorige editie is ingewisseld voor een volleerde tweede zaal. Hier kon de Halloweenliefhebber zich nogmaals laten omtoveren tot een volgeling van Magere Hein of gewoon genieten van iets meer doorsnee house en techno gebracht door Gentse DJ’s uit de buurt.

Om vijf uur was het einde van Scalameriya een feit en een eerste aantal Owlish Coffee’s passeerden over de toonbank. Aan het zien van de twee bivakmutsen dachten we dat 138 terug van de partij was, maar het gebrek aan live materiaal deed ons wel twee keer nadenken. White Rose Movement had er alleszins heel weinig moeite mee om het tempo even hoog te houden en de resterende uren van de nacht weg te doen vagen.

Het was wederom een geslaagde avond hoewel we eerlijk moeten toegeven dat de vorige editie ‘The Greatest Of Gazers’ iets meer spek naar onze bek was. Dat kwam dan ook veeleer door de grote variatie op muzikaal vlak. Op alle andere vlakken moeten we stellen dat de organisatie tijd noch moeite spaart om er op vooruit te gaan. De maskers en het artwork worden beter, de over-all beleving blijven ze behouden. Vanaf nu mag iedereen het weten…Wil je een avondje beuken op no-nonsense techno in een industriële setting... Rimbu is your man! 

Ontdek meer...Event