Wegdromen met Kiasmos op EDGE (02/12)

December is nog maar net begonnen en de vrieskou heeft z’n weg naar ons Belgenland al gevonden. Gelukkig konden we op vrijdag 2 december terecht in De Shop in Antwerpen waar het IJslandse duo Kiasmos een remedie tegen de kou zou presenteren. EDGE nodigde hen samen met de Duitser Christian Löffler uit voor een nieuwe editie. Ook Lost Desert en Eran Aviner stonden op het programma.

De rode loper ligt uit voor de deur en wordt al vroeg platgelopen. In de brede zaal die De Shop rijk is, vormt zich al snel een gezellige hoop mensen voor het podium. Lost Desert brengt Christian Löffler proper binnen, maar van een uitbundige sfeer is nog niet meteen sprake.

De heer Löffler blies ons vorig jaar in Piaf van onze sokken met z’n live performance en de verwachtingen liggen dan ook hoog. Deze keer krijgt hij een grotere zaal voor zich, maar doet het daarom niet minder goed. De opgeschoten Duitser laat uitgebreide intro’s op ons los, en dat past perfect binnen het genre van de avond. Pas wanneer je het totaal niet verwacht knalt er een portie kickdrums om je oren, heerlijk.

De steeldrums uit Athlete geven een oosters tintje aan het einde van de set van Christian. Perfecte spijs voor de boterham van Kiasmos. Het enthousiaste duo uit IJsland bewees vorig jaar op Dour Festival dat ze een knaller van een live-set achter de hand hebben. Zouden ze ook met een dj-set kunnen overtuigen? Het helpt wel wanneer je discografie bijna uitsluitend goeie producties bevat, maar we spreken over een duo en er staat slechts één heerschap achter de decks. Huh?

We zullen het dus enkel met Janus Rasmussen moeten doen aangezien Ólafur Arnalds zijn kat stuurt, of is dat nu net de bedoeling? Twijfel heerst. De Shop is ondertussen goed gevuld, maar overvol is het er zeker niet. De hypermelodische opbouw wordt bij de climax gereduceerd tot een zeemzoete minimal-techno beat met allerhande tierlantijntjes. Langs de andere kant worden die melodieën ook uitgesponnen over de gehele lengte van een nummer.

Echte hoogtepunten noteren we bij Looped (hoe kan het ook anders), Thrown en Bent, de afsluiter van de set. Met Looped komt er een einde aan het ogen-sluiten-en-zweven, en luidt men het feest in. Voor sommigen is dat wel een tikkeltje te laat, want rond vier uur dunt het publiek opmerkelijk uit. Dat kan ook te maken hebben met het einde van Kiasmos, natuurlijk.

Eran Aviner houdt de duistere kicks nog even vast en de menigte dansende. We zagen alweer een geslaagde editie van EDGE, met een schitterende line-up. Vorig jaar gaven we de tip om EDGE te volgen voor de artiesten die ze booken, en dat doen we nu opnieuw. Het is wel jammer dat EDGE niet meer in Piaf kan doorgaan, want daar was het misschien wel nog iets gezelliger, zoals vorige week nog gebleken.

Foto’s © JVB Photography