Fuzzbox Mixtape januari: SBWRK - Subwerk 01

Enkel zij die het doen weten het: de Fuzzbox mixtape van de maand selecteren is keiharde topsport. Niet alleen is er steevast een waslijst aan inzendingen, je moet als redacteur ook elke opname een luisterbeurt gunnen waarbij je de geluidsgolven met open vizier op je af laat komen. Wanneer je dan een aantal mogelijke prijsvogels in het vizier hebt, doen je oren een stevige vergelijkende studie. Normaliter heb je dan de potentiële laureaat te pakken. Zijn tape laat je dan nog eens afspelen terwijl je je lofrede over zijn muzikale puzzel aan het papier toevertrouwd en voila, de winnaar is gekend: SBWRK!

Een stevige maar aangename taak dus. Reden te meer om een mix te selecteren waarvan je voelt dat de maker er met evenveel passie, noeste werklust én plezier aan is bezig geweest. Deze maand zijn we daarom gegaan voor de SUBWERK 01 tape van de Leuvenaar SBWRK.

Hij gaf zich maar liefst 88 minuten lang over aan de drive van zijn favoriete techno en dat doet ons plezier. Niet stoppen wanneer je het uur hebt bereikt maar blijven gaan want die en die schijf wil je er nog echt graag in hebben. Dat SBWRK volledig in zijn mix zat, voel je ook aan zijn mixtechniek.

Telkens is hij er op tijd bij om de volgende etappe van de rit er in te schuiven, waarmee hij de vaart van de geselecteerde nummers nog extra in de verf weet te zetten. Ideaal, want niets is zo erg dan volledig meeglijden op een trein van een nummer om dan te voelen dat het stil valt omdat het volgende nummer nog in geen velden en wegen te bekennen is.

Een absolute voorwaarde om een kilometervreter van een tape in elkaar te schroeven is ook dat je de nummers een warm hart toedraagt en ze zodanig afspeelt dat ze het beste tot hun recht komen. Geen saaie opeenvolging van nummers die op Beatport toevallig bij hetzelfde genre werden onderverdeeld maar eigenlijk weinig uitstaans met elkaar hebben. Wel tracks die dezelfde geest delen en waarvan je al ervaren hebt dat ze samen voor vuurwerk kunnen zorgen. Dat is wat we ook bij SBWRK voelen.

Het is vandaag heel hip om te gaan voor zo droog mogelijke, industriële nummers die zogezegd puur zijn maar in feite weinig te vertellen hebben. Die waren hier gelukkig niet van de partij. Neem nu Deep Inside 04 Remix van Cirez D, één van de uitblinkers van de tape. Best een hard nummer, maar gelukkig wel met meer om het lijf dan enkel een kick met de staart van een blauwe vinvis.

Er is een vlammende arpeggio als baslijn, er zijn die ouderwetse, gesproken vocals en nog wat flukse percussie ook, kortom alles wat je kan wensen. Die arpeggio baslijnen komen we trouwens in meer nummers tegen in deze tape, en terecht. Ze geven in hun beste vorm vaak in hun eentje gestalte aan een track, dus laat ze maar rollen.

Wie even goed naar de tracklist kijkt, merkt ook dat er wel meer nummers van Cirez D – de techno alias van Eric Prydz – opduiken. Een gebrek aan afwisseling en inspiratie? Zou kunnen, maar wanneer ze mooi passen in de tape, hoeven we ons niet te storen aan deze uiting van appreciatie voor de Zweed. Zeker wanneer SBWRK overgangen voor mekaar krijgt waar meneer Prydz zelf voor zou durven tekenen. Zo noteren we de mix tussen On Top Baby en Shake van Egbert. De nummers zijn zodanig complementair dat het lijkt alsof Shake een instrumentenlijn is in het vorige nummer. Het is niet zomaar een overgang maar een klein creatief hoogtepuntje.

Dat is ook meteen het doel van de oefening die we met de Fuzzbox altijd hebben beloond: laten zien dat je de afgewerkte stukjes kunst die tracks zijn niet alleen letterlijk aan elkaar kan hangen maar er ook creatief mee aan de slag kan. Maar omdat dj's tegenwoordig veel meer kunnen dan enkel platen mixen hebben we besloten om met de Fuzzbox het geweer van schouder te veranderen.

Vanaf heden zullen we niet langer naar de kunst van het dj'en peilen, maar wel naar de kunst van het schrijven van nummers. Ben je op dit moment je magnum opus aan het schrijven? Wend je dan binnenkort met je kostbare vrucht naar vi.be en misschien word je wel onze eerste winnaar.

Ontdek meer...Fuzzbox
Artiesten in dit artikel