Evenwichtig hoopje techno – Balance @ Ampere (27/01)

Studenten hadden er een lange blokperiode opzitten, werkende mensen keken uit naar een dik feest en gewone leeghangers waren blij dat ze hun vrienden weer konden zien. Al deze groepen hadden echter één ding gemeen. Met deze vrijdag wilden ze die voorbije vijf dagen van hard labeur in evenwicht brengen en dat kon nergens anders beter dan tijdens een tweede editie van Balance.

Het concept dat nog net als kersvers bestempeld mag worden, is een creatief zijspoor van het ondertussen al grotere High on House. Met Balance willen ze nog meer van hun muzikale voorkeuren aan de man brengen. Eén kenmerk komt steeds terug: het in evenwicht brengen van de vele aspecten dat een event met zich mee brengt.

Toen ze nog net in 2016 hun befaamde headliner - Dense & Pika - bekend maakten, was voor ons meteen een eerste goede voornemen gemaakt, en zo geschiedde. Wederom betrapten we onszelf op het zoeken naar een parkeerplaats in de rijke diamantbuurt. Door die zoektocht kwamen we net op het drukste moment aan.

Resultaat: een dichtbevolkte wachtrij waar we een half uur in vertoefd hebben. Op zich is dat allemaal niets, totdat sommigen zich op arrogante wijze ergens van voor aan de rij vakkundig tussenwrongen. Daar kraaide geen haan naar dus verwijzen we deze individuen graag door om gestraft te worden door meneer Karma himself.

Bij het binnenkomen viel al meteen op dat Ampere veel energie uitstraalde. Het typerende Antwerpse geroezemoes daalde naarmate de muziek steviger werd en het bier ging heel vlot over een toog waarachter de tappers zelden stil stonden.

Bocain had ondertussen het roer overgenomen van Mylan en Notoir, die we door de lange wachtrij moesten missen. Bocain, een van de organisatoren, was zichtbaar aan het genieten voor een al vrij grote groep. Met een gevarieerde set waarin de opbouw centraal stond, gaf hij ons een mengelmoes van diepe melodische en lekker dansbare techhouse. Zo passeerde de Deetron remix van Houze, een zwoele track van het rijzende fenomeneem, Pawsa. Op het einde serveerde de ambitieuze Antwerpenaar nog een lekker schuurschijfje waarna het Britse duo zich kwam aanmelden voor een robbertje techno van de bovenste plank.

De bezoekers kregen waar voor hun geld met een drie uur durende set van Dense & Pika. Hun set ging meteen harder, steviger en liet minder aan de verbeelding over. Een groot deel van het publiek was duidelijk van de overtuiging 'hoe harder hoe beter', want al snel vlogen een hoop armen de lucht in.

Een bunker zoals de Ampère maakt natuurlijk dat je moeilijk even mobiel kan internetten, tenzij je je smartphone wist te verbinden met de gratis wificonnectie. Jammer genoeg was dat gemak niet voor ons weggelegd dus moesten we het stellen zonder de steun van onze trouwe vriend Shazam. We waren dan ook wel zoet met het zoeken van de betere danspassen op de energieke sounds van de Britten. De eerste helft van hun set werden we belaagd met nieuwere, vaak onbekendere schijven die de vloer moeiteloos deden trillen.

Naar de tweede helft toe pakten ze geregeld uit met eigen producties en enkele bekende tracks die een publiek met gemak op sleeptouw konden nemen. Bewijzen: Swim van Danny Daze en Tunnel van het Nederlandse duo TWR72. Hoe dichter we de klok van vijf uur benaderde des te meer charmante offensieven er naar onze hoofden werden gegooid. Dat bleek maar uit hun eigen tijdloze productie Colt ze wisten te brengen alsof hij nieuw klonk: Lekker spelen met een geloopte vocal op de intrigerende tussenstukken. Kippenvelmoment van de avond!

Het Limburgse duo Joyhauser stond ondertussen al met fonkelingen in de ogen te wachten om voor een laaiend enthousiaste feestmassa hun ding te doen. Maar eerst nog een uitgebreid applaus voor de twee heren van de avond, Dense & Pika!

Joyhauser kreeg ook anderhalf uur en daar hebben ze elke minuut van benut. De twee gaan hard met ondere andere bookings in de grootste hotspots die Vlaanderen te bieden heeft. Klub Goud, Lagoa, Forty Five, Labyrinth, Café d’Anvers,… Ze doen zelf een mini tour in Spanje op het einde van februari! Kortom, overal zijn deze twee heren graag gezien met hun mix van no-nonsense techno met een melodisch kantje. Iets dat ze deze avond wederom bewezen hebben, met groot ornaat vloog de tijd op ons techno-uurwerk voorbij en bij de vele tussenstukken werd er weer met de handen in de lucht gezwierd.

Met het verderzetten van de avond was er maar één zaak die niet meer in evenwicht was en dan hebben we het over ons persoonlijk energiepeil. Tijd voor de nodige portie rust na deze bewogen maar gebalanceerde nacht dansen. Defo mocht – samen met een portie koffiekoeken -  het einde van een succesvolle tweede editie inzetten. Van horen zeggen, ging het er nog wel even door!

Bedankt Balance, jullie komen we ongetwijfeld nog tegen in het Antwerpse uitgangsleven.

Photography by Kemizz