Exclusiviteit en donkere techno - Peter Van Hoesen & Mattikk @ De School in Amsterdam

De School staat bij technolievend Vlaanderen wellicht op de bucketlist als place to visit. Wij wilden wel eens weten waarom en namen de proef op de som. De Brusselse Peter van Hoesen, Mattikk en Neel stonden op de line-up. Neel moest last-minute cancellen omwille van familiale redenen.

De School is een cultureel instituut waar je zowel een sportschool, restaurant als uiteraard een club kan vinden. Het instituut is opgezet vanuit Post CS, dezelfde organisatie die ook achter Trouw en club 11 zat. Via mailverkeer werd al snel duidelijk er een no-press policy heerst; uit eigen zak reviewen dan maar! 

Om 01:00u gingen we na het verplichte voordrinkuurtje richting Amsterdam-West met de plaatselijke Uber. Eens aangekomen aan De School waren er twee rijen: één lange rij voor mensen die geen tickets hadden gekocht en eentje voor mensen met voorverkooptickets, waar wij alvast gingen aansluiten. Vooraan stonden er drie clichématig stevig gebouwde security guards. Daarvoor stond nog een extra gatekeeper die we in dit artikel De Kerel Met De Bontjas noemen. Iedereen die binnen wou werd door hem op de rooster gelegd en indien je niet het juiste profiel had mocht je niet binnen.

 www.nrc.nl

In de rij leerden we alvast twee Amsterdammers kennen die vol lof waren over Peter Van Hoesen en bij wie zijn set op Dekmantel nog vers in het geheugen zat. Eens aan de deur konden we vlot de vragen van de gatekeeper beantwoorden en dachten we binnen te mogen. Maar niets was minder waar:

Guys you should have known the rules, I can't let you in. - De Kerel Met De Bontjas

Net toen we de verplichte sticker om de camera van onze smartphone hadden geplakt besloot De Kerel Met De Bontjas dat we niet binnen mochten. Hij begon in het Engels te communiceren en vond onze groep samen met de twee aangename Amsterdammers te groot. 

Ok guys here's what going to happen: come back in 5 to 6 minutes - De Kerel Met De Bontjas

Na 5 minuten gechoqueerd te wachten sloten we terug aan in de rij en mochten we zonder problemen in uitgedunde groepen binnen. De bovenverdieping van de venue is wat je van een Technische School zou verwachten: enkele oude klaslokalen doen hier dienst als rook -en chillruimtes. De voormalige fietsenkelder daarentegen is een lage en brede clubruimte met enkele grote betonnen pilaren. De volledige kelder was pikdonker en vol met rook, wat een unieke sfeer gaf en het botsingsgevaar sterk vergrootte.

Binnen heerste er een zeer liberale sfeer waar technoliefhebbers, de Amsterdamse homoscene en kunstzinnige Amsterdammers in volledige harmonie en anonimiteit opgingen in de dreunende Techno. Mattikk warmde het publiek op tot 3u en bracht een strakke set waarin hij zeer donkere en repetitieve techno combineerde. Af en toe leek het alsof hij bepaalde tracks loopte om het publiek in een soort van trance te brengen. Na een dubbelcheck vooraan aan het podium was het inderdaad Peter Van Hoesen die tot minstens 07:00u het publiek volledig mee zou hebben. Hij bracht gelijkaardige donkere techno, maar bouwde gestaag op naar hardere varianten. Gedurende 6 uur werd er tevens geen enkele vocal in de muziek waargenomen.

De twee Amsterdammers in de rij hadden gelijk: Peter Van Hoesen is een klasse apart en slaagt er vlekkeloos in om een set van 4u strak op te bouwen. Ook De School is een unieke locatie die zich perfect leent voor verschillende technovarianten. Wij komen zeker nog eens terug!