Life And Death houdt HobbelPaard in bedwang @ Ampere (11/02)

HobbelPaard mocht afgelopen weekend nog eens van stal voor een onderonsje met het Italiaanse Life And Death-label van DJ Tennis en Tale Of Us. Slagveld van dienst was een uitverkochte Ampere Club in Antwerpen, die de avond hostte in coproductie. De organisatie achter HobbelPaard - ook actief bij Plein Publiek en Mercado - startte met hobbelen in Magiq Spiegeltent in 2013. Sinds vorig jaar hebben ze hun vaste stek gevonden in Ampere en het verwelkomde al platenruiters zoals Locked Groove, Josh ButlerGardens Of God, David Mayer en Amelie Lens. Na het bijna negen uur durende relaas van Mind Against op de vorige editie verwelkomde HobbelPaard met Vaal en Somne opnieuw schoon volk uit de Life And Death-familie.

Tussen enorm veel planten en onder gigantische HobbelPaard-letters verwelkomt Mike Tohr ons op de dansvloer van Ampere. De man weet duidelijk voor wie hij opwarmt en beperkt zich netjes tot de mysterieuze technovibe waar Life And Death en de Berlijnse Afterlife-partijtjes voor staan. Tohr hanteert een mooie opbouw via Silent Servants Dissociation en Ed Davenports Kuromaku. Een onderhoudende set die jammer genoeg veel te stil staat voor een zaal die opvallend vroeg talrijk bevolkt is. Pas net voor Vaals aantrede gaat het volume de lucht in.

Steeds in het zwart gekleed en met de pet over het gezicht werpt Vaal niet enkel het volume maar ook het ritme de lucht in. Zeer geconcentreerd over haar mixer lanceert ze stevige rechtlijnige techno de club in, die nog eens goed onthaald wordt ook. De teruggetrokken manier waarop Vaal staat de draaien is een tegenreactie tegen haar verleden bij poprockband I Blame Coco. Met haar underground-project Vaal probeert ze de spotlights waar ze al heel haar leven in staat zoveel mogelijk te ontwijken. Ze treedt tegenwoordig ook op op grote podia onder haar eigen naam, haar afkomst is dus geen groot geheim meer. Maar van ons ga je het niet horen, Google it.

De speakers aan de rechterkant van het podium beginnen opeens enorm te kraken, klein kabeldefectje dat enkele minuten later alweer is opgelost. Aan de toiletten is het ook even op de tanden bijten. De wachtrijen voor de mannen zijn zowaar langer dan bij de vrouwen, een unicum! Achja, het is hen voor één keer gegund. Ampere heeft wel extra moeite gedaan om het bekende aanschuifprobleem bij de toiletten systematisch te laten verlopen.

Ondertussen staat Somne achter de draaitafel die met kernwoorden als Italiaan, Life And Death en Afterlife op zijn visitekaartje niet anders kan dan platen van Mind Against en Tale Of Us te laten passeren. Het slinkende liefhebberspubliek reageert uiteraard lyrisch op deze meest populaire technohype van het moment, na Drumcode dan toch.

Die typische Life And Death-vibe hanteert het recept van geweldige melodische bruggetjes om dan elke keer te vervallen in een soort van anticlimaxale technobeat zoals duidelijk te merken in Somne’s Vertere. In onze edm-feature van vorig jaar merkte Studio Brussel-coryfee Jeroen Delodder al op dat “niet enkel de populaire edm-stroming beroep doet op een generische code om muziek te produceren. Ook Life And Death doet daar aan mee. Dat leidt niet altijd tot output die ik niet kan smaken, maar het is wel een vaststelling van de populariteit van die sound.” We hadden het zelf niet beter kunnen verwoorden.

Tussen het melodische geweld verdiept Somne zich na Jaydee’s Plastic Dreams in het diepere technowerk om de gezellige clubnight af te sluiten. Onderhoudend, maar niet fenomenaal, is het verdict. De volgende editie van HobbelPaard is gepland op 8 april, opnieuw in Ampere. Wie meer wil horen van Vaal kan dit jaar terecht op Tomorrowland waar ze naast Kölsch en Nic Fanciulli zal aantreden op het Ants-podium. Tot dan.

Coverfoto © JEF VAN DE VEIRE