Kozzmozz pakt uit met innovatieve nieuwkomers (15/04)

Kozzmozz, het oudste technoconcept  van Gent, pakt in april uit met een zoveelste denderende editie, die deze keer The Expanse zal heten. Een zorgvuldig gekozen naam als je weet dat de bedoeling van deze editie was om relatief nieuwe artiesten op het podium te vragen. Bovendien moesten deze artiesten uitpakken met een eigen, unieke en donkere technosound.

De organisatoren kozen hiervoor - geheel terecht - voor de Berlijnse pletwals Dax J, de anonieme ruiter Headless Horseman en een rug aan rug duel tussen Vatican Shadow en Ancient Methods. Zoals gebruikelijk wordt ook deze editie geopend door Spacid en afgesloten door Token-labelbaas Kr!z.

Dax J is de voorman van het de laatste jaren geroemde Monnom Black label. De gediplomeerde geluidsingenieur zou voor iedereen die thuis is in de wereld van stevigere techno eigenlijk geen inleiding meer mogen behoeven. Na releases op Arts Collective, Soma Records, Gynoid Audio en EarToGround Records, was het zijn Shades Of Black album (op Monnom Black) dat de in Berlijn residerende Brit definitief tot bij de wereldsterren schoot. 

Bij het horen van zijn  naam denken wij dan ook spontaan aan neoklassiekers als Wir Leben Fur Die Nacht (dat het zelfs tot in de Awakings top 20 schopte), Purist of West Bank.

De meest opwindende en vernieuwende naam op de affiche is zonder twijfel die van Headless Horseman. De in anonimiteit gehulde Duitser brengt bijna uitsluitend muziek uit op zijn eigen gelijknamige label. De donkere ritmiek in zijn muziek wordt extra in de verf gezet tijdens zijn uitsluitend op hardware gespeelde livesets. Een must-see-and-vooral-hear voor iedere ware technofan!

De meest exclusieve lettercombinatie op de affiche is dan weer die van Vatican Shadow vs Ancient Methods. Ter gelegenheid van de twintigste verjaardag van die eerste zijn label Hospital Productions brengen de twee een gezamenlijke release. Om de nieuwe schijven wat kracht bij te zetten, houden de Amerikaan en de Duitser een korte back-to-back tour in een beperkte selectie clubs en concerthallen waaronder Berghain en Dekmantel.

Ancient Methods is het tegenwoordig eenmansproject van Michael Wollenhaupt (Conrad Protzmann verliet het duo). De Duitser staat bekend om zijn donkere, soms nauwelijks dansbare techno die zowat alle kanten uit kan. Dat vertaalde zich dit jaar al in een eerste release op Persephonic Sirens die onze redactie meteen omver blies.

Op Kozzmozz zal de Duitser aan de zijde staan van Ian Dominick Fernow, de multimedia-artiest achter Vatican Shadow. De Amerikaan zijn label Hospital Productions levert intussen al meer dan twintig jaar - ongeveer even lang als Kozzmozz - de meest obscure en vernieuwende techno die er te vinden is. Fernow zijn sets zijn dan ook gekend als sfeervol, verrassend en experimenteel. Samen met de industriële kicks van Ancient Methods krijgen we op Kozzmozz zonder meer een zeer speciale show op ons bord.

Kozzmozz: The Expanse vindt op zaterdag 15 april plaats in de Vooruit te Gent. Tickets zijn te verkrijgen via de website van Kozzmozz.