Chinese Man en gevolg meer dan welkom in AB (24/03)

Het volk slentert de Ancienne Belgique binnen in blijde verwachting van het Franse collectief Chinese Man dat vanavond voor een uitverkochte zaal speelt. De wijde foyer van het Brusselse muziekcentrum wordt door de heerlijke reggae vibes, waarvoor Uphill Soundstation bekend staat, gevuld. 

De sfeer zit er dankzij Uphill Soundstation al in, en even later wordt er in de grote zaal een vitesse hoger geschakeld. Dat de Scratch Bandits Crew met de dj-tafels overweg kan is direct duidelijk. Ze combineren rap klassiekers als Hip Hop van Dead Prez met dodelijke beats en héérlijk gescratch.  

Na een klein half uur maakt de crew plaats voor Chinese Man. Het gejuich dat opkomt wanneer de drie heren zich achter de controls scharen doet ons aan onze oordoppen herinneren. Het trio gaat niet enkel gepaard met een stevige beat, maar ook met prachtige visuals.

Die beelden blijven het hele concert interessant. Zowel splinternieuwe als gouden ouden (denk bijvoorbeeld aan de videoclip van I've Got That Tune) video's worden gecombineerd met live footage.

Na enkele nummers wordt het show-gehalte nog eens verdubbeld dankzij de krachtige entrée van drie rappers. Eén voor één komen ze uit de schaduw tevoorschijn met een - het moet gezegd worden - erg sterk straaltje rap. De coole vibe die over het podium heerst, slaat direct over op het publiek dat zijn handen al even niet meer in bedwang heeft.

Nummers van hun nieuwe album dat eerder dit jaar verscheenShikantaza, worden a volonté gedraaid. Met succes. Wie hier is om zijn of haar favoriete pareltjes van het collectief te horen is er echter aan voor de moeite.

Nummers als Racing With The Sun, Miss Chang en I've Got That Tune worden wel gedraaid, maar de vocalen worden door de live beat naar de achtergrond verplaatst. Soms zodanig dat de melodie haast niet meer hoorbaar is. Deze liedjes blijven degelijk en ideaal om het publiek dansend te houden, maar toch hadden we sommige pareltjes in al zijn glorie willen horen.

Na een dik anderhalf uur eindigt de set met Washington Square. De dakpannen worden van de AB gejuicht en ook wij kunnen terugblikken op een geslaagde avond. Hoewel we onze favoriete nummers misschien niet in volle glorie hebben gehoord, was de collectieve sfeer zodanig groot dat we niet anders konden dan ons te pletter amuseren. Op zondag 9 juli kan je Chinese Man zelf gaan bewonderen op Les Ardentes