Fuzz-tips voor Les Nuits Botanique 2017

In mei verandert onze prachtige hoofdstad naar goede gewoonte in de place to be dankzij Les Nuits Botanique. Van donderdag 11 mei tot en met woensdag 24 mei is het bivakeren geblazen in Brussel voor een unieke concertenreeks met gevestigde waarden en te ontdekken artiesten. Laat Fuzz Magazine zo vrij zijn u enkele tips te geven in deze doolhof van doldwaze artiesten.

Behind Hungry Music (12/05 - Chapiteau) - uitverkocht

Gezien we dit relaas chronologisch aanvangen, is het louter toeval dat we meteen op dé absolute topavond van Les Nuits stuiten. Het Franse label Hungry Music is al wel een tijdje bezig maar het is slechts de laatste jaren dat ze zich met trots aan de top van de hedendaagse housewereld begeven. Met slechts vier artiesten zakt het voltallige label af naar Brussel. Joachim Pastor en N’to doen het tegenwoordig samen als Sinners maar het absolute hoogtepunt wordt wellicht de liveband achter Worakls. De liveset van kersvers en Belgisch (!) Hungry Music-lid Stereoclip krijg je er gratis en voor niks bij!

Superpoze (12/05 - Orangerie) - tickets

Nog uit Frankrijk, treedt tegelijkertijd wonderkid Superpoze aan. Slechts twintig hete zomers telt hij, en toch volgen we de man al jaren op de voet. Samen met Fakear en Stwo ruimde hij het pad naar een subtiele stroming van electronica die we vandaag maar al te goed kennen. Superpoze staat garant voor een betoverende liveshow en een visueel spektakel. Hij wordt bijgestaan door de zomerse beats van Jim Henderson en de engelenstem van Tout Va Bien.

Valgeir Sigurđsson (12/05 - GSDC) - tickets

Waar je aanvankelijk denkt dat het nog subtieler kan, kom je tijdens de chaotische climaxen van Valgeir Sigurđsson bedrogen uit. De IJslandse producer verbaast met post-klassiek experiment waar zelfs Hans Zimmer van achterover valt. Je kent hem misschien als producer van onder andere Björk en Feist. Hij wordt in Grand Salon De Concert bijgestaan door een Belgische schone wiens stem je trommelvliezen raakt en nooit meer verdwijnt, maak kennis met Payne.

Romare full live band (13/05 - Chapiteau) - tickets

Iedereen die vorig jaar op Pukkelpop was weet dat Romare een niet te missen live-act is. Iedereen die beseft dat de Brit deze keer een volledige liveband meeneemt, weet al de rest wellicht ook te overtuigen. Romare weet zijn persoonlijke connectie met Afrikaanse muziek perfect te combineren met dansbare electronica. Hij staat in het voorprogramma van de zachte seksvibes onder de noemer FKJ of French Kiwi Juice. Ook Todiefor en R.O maken hun opwachting in Chapiteau. Verwacht u aan een zwoel feestje.

Max Cooper live (13/05 - Orangerie) - tickets

Meer bekend is u wellicht Max Cooper, wiens melodische techno al menig bunker en kelder tot in de lucht heeft doen springen. Met zijn liveshow onder de noemer Emergence doet hij het doorgaans iets rustiger aan, wat u misschien nog meer prikkelt. De visuele show die hiermee gepaard gaat, wist man en dier in betovering te brengen op een Dour-editie van een jaar of twee geleden. Vooraan gaan staan op eigen risico. Nog in de Orangerie is de intussen wel gekende Haring die zijn meeslepend epos op u loslaat. Verder laten wij ons graag verrassen door het elektronisch jazz-experiment rond het Canadese Tennyson.

Kelly Lee Owens (13/05 - GSDC) - tickets

De Britse Kelly Lee Owens doet het solo tegenwoordig, waar ze eerder nog het handje moest vasthouden van ondermeer Daniel Avery. Een dame die duistere techno en mysterieuze vrouwelijke vocals hand in hand laat gaat zonder dat het gaat vervelen, in tegenstelling waarmee de hedendaagse technoscene ons dikwijls confronteert. Het Belgische Monolithe Noir laat voordien uw hoofd ontploffen met knotsgekke electronica.

Magnus (15/05 - Chapiteau) - tickets

Voor jouw portie hedendaagse new-wave kan je bij Magnus, Whispering Sons en Agar Agar terecht in Chapiteau. CJ Bolland en Tom Barman besloten zeventien jaar geleden om hun unieke sounds te versmelten tot energieke electrorock met een knipoog naar foute 80s-synths en doorgaans nog foutere 90s-rave. Waar Magnus zowaar nog opgewekt klinkt neemt de recentste Humo’s Rock Rally­-winnaar Whispering Sons u mee op een reis richting de diepste krochten van deze aardkloot. Voor de minder melancholische concertganger houdt het Franse Agar Agar de boot in het midden met diepe beats en frivole tunes.

Jacques (17/05 - Cirque Royal) - tickets

Vreemde kwibus Jacques kennen we nog heel goed van de vorige editie van Les Nuits¸ waar hij nogal oneerbiedig in het voorprogramma van Salut C’est Cool en Kenji Minogue moest aantreden. Niet meer dan normaal dat de Fransman dit jaar als headliner naar voren wordt geschoven, zo ook getuige zijn fenomenale liveset op de vorige editie van Dour. De meester der live-sampler (pingpongbal, brandblusser en fietswiel) neemt u ongetwijfeld mee in een bizarre trip van amusement en verbazing. Nog meer experiment is er die avond te genieten in de vorm van Robbing Millions en BRNS.

MØME (17/05 - Orangerie) - tickets

Voor fans van Flume, Mura Masa en Slow Magic. Fransman MØME brengt met plezier een mix van zomerse house en chille vibes die tegenwoordig razend populair is bij onze zuiderburen, en bij gevolg dus overal ter wereld. De man heeft zijn gitaar ingewisseld voor knoppenbakken, maar durft die live nog wel eens bij de snaren te nemen. Onze eigen Lowself zorgt voor de diepe bassen en trage melodieën des avonds.

Thomas Azier (18/05 - Orangerie) - tickets

Met de Berlijnse Thomas Azier mag het gerust iets meer poppy zijn. Subtiele pianotoetsen en catchy vocals worden al snel ingehaald door een opzwepende beat in Aziers werk. Als vast speelmaatje van Stromae hoeft dat wellicht niet te verbazen. Meezingen mag niet alleen, het kan ook. Hij wordt bijgestaan door de Franstalige nachtegaal en haar percussionist die samen als Rive door het leven gaan. Laat u niet misleiden door de vrolijke melodieën, best zware koekenbak!

Hydrogen Sea (19/05 - GSDC) - tickets

Door Hydrogen Sea zijn we al een tijdlang betoverd. In hun zogenoemde Extended Show vertaalt het Brusselse duo eigen verhalen naar hun typerende muziek die snaren en elektronische muziek verbindt. Of hoe klassieke muziek, electronica en een filmische atmosfeer hand in hand kunnen gaan. Opwarmen doen we met de Belgische Lubiana die instaat voor een fusie van soul, jazz en exotische folk. Eentje om naar uit te kijken.

AFTERPARTY! (20/05 - Orangerie/Rotonde) - tickets

Op de laatste zaterdag van het festival organiseert Les Nuits een afterparty om vous tegen te zeggen. Met Factory Floor, Throwing Snow, Babyfather en Zebra Katz als luistervoer kan er helemaal niks meer mislopen. Reken daar nog een stevige technoset van clubwonder Paula Temple bij en de integrale Brusselse Kruidentuin zal op zijn grondvesten daveren. Het kan ook rustiger met de klassieke electrovibe van Factory Floor, het voorzichtige epos van Throwing Snow of de hippediehoppedie vibes van zowel Babyfather als Zebra Katz. Over een veelzijdige afterparty gesproken.

De volledige programmatie van Les Nuits Botanique 2017 vindt je terug op hun website.

Coverfoto © Kmeron