STUFF. wint thuismatch in Handelsbeurs (28/04)

Na hun succesvolle passage in de AB-box op donderdag, verkocht STUFF. de dag erna ook de Gentse Handelsbeurs uit. Op een aantal jaar heeft de band een uitstekende livereputatie opgebouwd, vrijdag kwamen ze hun alom bejubelde nieuwe album voorstellen.

We waren nog net op tijd om de laatste 5 minuten van Hiele mee te maken die de opwarming verzorgde. Zijn rusteloze, knetterende electronica onderbouwd met weerspannige beats kon reeds op heel wat belangstelling rekenen bij het gemengde publiek.

Tussen de optredens door entertainden pianist Marcin Masecki & drummer Jerzy Rogiewicz  het publiek in de foyer met obscure ragtimes.

Rond 21.15u was het de beurt aan STUFF., onze jonge Belgische trots. Eerder die dag was hun recentste worp Old Dreams, New Planets in de (virtuele) winkelrekken geland. Een aantal tracks daarvan waren de voorbije weken al gelost op het internet. Zoals het magistrale Strata, misschien wel het meest toegankelijke nummer van de nieuwe plaat. Live klonk het nog fragieler en tegelijkertijd nog dreigender dan op cd, mede misschien door het schitterende live basspel van Dries Lahaye. Een eerste hoogtepunt in hun set.

Maar laat ons beginnen bij het begin. Mixmonster Menno loste een aantal Once upon a time samples waarop de band inpikte met een baslijn vetter dan frituur Ronny's frietvet. Delta, een track uit hun nieuwe album was gelanceerd en varieerde tussen heerlijk dromerig en opwekkend funky.

Tussendoor meenden we Colibri te herkennen doorspekt met feilloze scratches; de naadloze overgang hadden we blijkbaar gemist. Of doelbewust zette de band ons regelmatig op het verkeerde (dans)been; ook perfect mogelijk.Slugs stappende ritme bracht ons terug met beide voeten op de grond. Regelmatig wisselde Andrew Claes zijn EWI in voor een sax wat soms beklijvende momenten opleverde.

Een andere hoogtepunt in hun set was Galapagos, dat ergens het midden houdt tussen ijzige synths, dromerige balearic en donkere technobeats. Dat STUFF. niet voor één gat te vangen is, wisten we al maar live hebben ze nog eens bevestigd moeiteloos te kunnen switchen tussen/binnen deze genres. Future funk, hiphop,  spacejazz, dansbare psychedelica, electronica,  kapotte muziekskes, live glitch triphop,kosmosdeuntjes, het kind moet geen naam hebben.

Intussen is het kind volwassen geworden en over één ding is iedereen het roerend eens: STUFF. behoort tot de top, niet alleen in België maar ook ver daarbuiten.

Ontdek meer...Event
Artiesten in dit artikel