KleinHouse trapt festivalzomer af met Open Air (20/05)

Hush Hefner, Bafana en Elias Mazian spelen in de regen maar wanneer de Britse Moxie zich aan de knoppen waagt, begint niet enkel op het podium de zon te schijnen. KleinHouse Open Air pakt uit met een totaalervaring in een groene oase aan het Antwerpe Noordkasteel. Goed weer, lekkere muziek en mooie gezichten. De festivalzomer is begonnen.

Doorheen bergen, bossen en abstracte kunst is het even zoeken naar de ingang. Maar een gezellige bosbrug verder staan we dan eindelijk op het exotisch festivalterrein. Verschillende bars, foodtrucks - inclusief krekels -, chill-outs en een gigantische dansweide tussen het bos. Het festival heeft aan alles gedacht, ook aan boomschors om de modder op te vangen. Niet dat dat onze schoenen en/of andere kledingsstukken heeft kunnen sparen.

Het volume blijft zichtbaar onder de negentig decibels. “Als je systeem goed is, hoef je niet luid te gaan”¸ klinkt het op de dansvloer. De Funktion-One speakers maken inderdaad mooi weer en daar kan Moxie met haar zomerse house van profiteren. Ze trakteert het publiek op een laid back mix met leuke jingles, wereldse invloeden dankzij Clap! Clap! en zelfs een beetje acid. De benen zijn warm.

Iets verderop hangt er een dikke smog tussen de bomen waaruit bassen en luid gejoel klinkt. Maak kennis met het tweede podium gecureerd door Absolut Vodka (vandaar het gejoel?). Alvorens Tin Tius, Wolfgang Sucks en Tim Hoeben het beste van zichzelf geven zijn de decks geopend voor ieder die zich achter de knoppen waagt. Een gezellige boel waar onder andere Frankey & Sandrino’s Acamar en Donna Summers I Feel Love de revue passeren.

Heimwee naar één van de beste acts op de vorige edite van Dekmantel Festival krijgen we dankzij Pender Street Steppers. De twee gezelligste Canadezen der aardkloot hebben hun dertig jaar oude vinyl meegebracht en dat heeft iedereen geweten. Van funk tot disco naar Chicago house tot atmosferische trance en af en toe een portie acid. Met Doctor’s Cat en Pulse 8 zouden zelfs Motor City Drum Ensemble en Space Dimension Controller apetrots zijn. Qua platenkeuze ongetwijfeld de beste set van de dag.

Dat er vanaf nu enkel nog volk uit Duitsland op het programma staan, heeft de zon ook begrepen. Die kiest er namelijk voor ons achter te laten en ons de nacht in te sturen met de gründlichkeit van onze oosterburen. Palms Trax - passeerde hier vorig jaar ook al met een fenomenale set - en Call Super krikken het tempo meteen de hoogte in en schudden de dansvloer wakker met een occasionele breakbeat. Met Karizma’s The Power schenkt het duo nog een laatste ode aan de zon om zich via deze klassieker van Bedrock in de trancewereld te verdiepen. Toch nog iemand.

Het is niet de meest voor de hand liggende combinatie maar het werkt wel. Gerd Janson rug aan rug met electro-icoon Roman Flügel - jawel, die gast van Alter Ego. De fusie tussen Flügels elektronische zweefmelodieën en de funky Janson doet het allemaal heel erg Bicep klinken. Daar zijn we uiteraard heel erg blij mee. Terwijl een onverlaat rook in de Duitsers hun nek blaast, verbazen Roman en Gerd met instrumentale edits van populaire nineties-dance. Ook Jel Ford passeert met zijn Grand Union en net voor enkele leuke dolfijnsamples zet publieksfavoriet Araya de keet een allerlaatste keer in brand.

KleinHouse, tot de volgende!

Coverfoto © Kemizz