Ken Dreas lanceert Techno 4 Life

Hoewel het nog enkele maanden duurt vooraleer Studio Brussels jaarlijkse Music For Life-actie doorgaat, zijn er nu al mensen aan de slag gegaan voor het goeie doel. Zo ook Ken Dreas, de techno-dj die we vorig jaar leerden kennen tijdens de feedbacksessie op Play & Produce. Vanaf heden kan je Ken Dreas boeken onder het concept Techno 4 Life, waarbij alle inkomsten integraal naar Music For Life gaan.

Tijdens Play & Produce passeerde Limburger Ken Dreas met één van zijn mixtapes, waarin hij smeuïge techno aan elkaar rijgt op verfijnde wijze. Toen al liet hij vallen dat hij ook bezig was met een project gelinkt aan Music For Life. Enkele maanden later is het zover: Techno 4 Life! We stelden Ken Dreas enkele vragen omtrent zijn concept:

FUZZ - Hoe kwam je op het idee voor Techno 4 Life?

Ken Dreas: Enkele jaren geleden was ik dj in één van de kantines van STVV en bedacht ik in enkele dagen een kleine actie in het kader van Music For Life. Mensen konden op voorhand of ter plaatse een plaatje aanvragen in ruil voor een drankbonnetje, die ik achteraf bij de organisatie kon omruilen, of een vrije gift. Alle nummers werden dan bij de volgende thuismatch gespeeld. Geen taboes: metal, rock, dance, schlagers,...

Dit sporadisch idee bracht toch een mooie som van 500 € op. Ik wou de jaren ernaterug iets doen als dj met muziek, maar ik wilde wel terug naar mijn roots: techno. Zo kwam ik op het idee om voor het goede doel technosets te gaan spelen.

FUZZ – Je hebt inderdaad al behoorlijk wat ervaring binnen het technovak.

Ken Dreas: Dat klopt. Ik zit al ruim 15 jaar in het vak, had een 10-tal jaar geleden in mijn studententijd enkele residencies in lokale danscafés en schuimde heel wat (techno-)fuiven af. Ervaring voor publiek is er genoeg. Ook met vinyl! De laatste jaren werd dit minder door de focus op het gezin en mijn professionele carrière, maar daar wil ik nu komaf mee maken. Als muziekliefhebber heb ik steeds een brede muziekinteresse gehad, maar Ken Dreas draait toch vooral rond techno.

FUZZ – Hoe gaat het Techno 4 Life dan concreet in zijn werk?

Ken Dreas: Dat is vrij simpel. Een organisatie kan me onder de Techno 4 Life-vlag boeken voor een event in ruil voor een vrije gift. De organisatie kiest dus volledig zelf het bedrag, dat vervolgens integraal naar twee goede doelen gaat.

FUZZ - Voor welke goeie doelen koos je?

Ken Dreas: In de eerste plaats het Nicolasfonds. Het Nicolasfonds steunt baby’s met extra zorgen. Het verleent bijstand aan ouders met kinderen die langdurig op de dienst Neonatologie van het UZ Leuven verbleven en ook na ontslag nog extra zorgen nodig hebben. Wij hebben een dochter, Emma (9 jaar) en een zoon Jeff (6 jaar). Beiden hebben op de afdeling van vroeggeboortes in het UZ Leuven gelegen. Het Nicolasfonds maakte elk bezoek aan de afdeling een stuk comfortabeler en aangenamer. Het was dan ook een logische keuze iets terug te doen voor hen.

Als tweede goed doel koos ik voor G-karate Vlaanderen. Deze organisatie wil met enkele grondbeginselen van karate de integratie bevorderen van kinderen, jongeren en volwassenen met speciale behoeften. Dit niet enkel binnen deze vechtsport, maar vooral in het dagelijks leven. Het helpt deze mensen namelijk om zelfvertrouwen en zelfrespect op te bouwen. Bovendien verbazen ze voortdurend de wereld met hun capaciteiten en sterke punten. Zelf ben ik al jaren bezig met karate en het is werkelijk prachtig te zien hoe zo’n organisatie zich inzet met deze sport, voor mensen met speciale behoeften. Ook dit was dus een logische keuze.

FUZZ – Beperkt het concept zich enkel puur tot dj’en, of volgen er nog extra’s?

Ken Dreas: Ik speel nog met het idee om in het najaar, in de aanloop naar Music For Life, een techno-event rond Techno 4 Life op poten te zetten. Maar dan zou ik wat support moeten losweken bij een venue, een organisatie en/of wat dj's. We zien wel wat het geeft. Eerst de algemene respons op Techno 4 Life afwachten.

FUZZ – Aan welke sets mogen de mensen zich verwachten?

Ken Dreas: In de loop der jaren ben ik geëvolueerd naar een eigen stijl, maar ik ben steeds op zoek naar tracks met een speciale, individuele sound. Tracks met een bepaalde feeling, emotie en drive. De muziek die ik speel zijn niet per se de populaire A-kanten. In een set probeer ik een opbouwend verhaal te brengen met no-nonsense techno met soms andere invloeden als house, electro, rave, breaks. Maar in het algemeen kan je stellen dat de muzikale sfeer meestal donker en duister is.

Zo ben ik een hevige fan van The Prodigy en hun rauwe sound, die ook regelmatig in mijn mixtapes te vinden zijn. Daarnaast kijk ik internationaal nog op naar Richie Hawtin / Plastikman, Dubfire, Adam Beyer, British Murder Boys, Kobosil, Scuba en Bart Skils. Veel variatie dus. Maar ook binnen onze landsgrenzen hebben we heel wat talent rondlopen; zoals Tom Hades, Steve Redhead, Soren Aalberg, Linear Straight, Goldfox, en nu vergeet ik er wellicht een dozijn. België heeft zooooo veel goede namen, zowel mannen als vrouwen. Het zou moeilijk kiezen zijn.

FUZZ - Bedankt voor de babbel Ken Dreas, we wensen je heel veel succes met Techno 4 Life!

Wie interesse heeft in Ken Dreas zijn concept kan altijd terecht op de website van Techno 4 Life of op de Facebook-pagina van Ken Dreas!

Ontdek meer...Telex
Artiesten in dit artikel