BSF haalt Orbital en Goose naar hartje Brussel (12/08)

Wie zich deze week in Brussel begeeft, wordt op de Kunstberg, Museumplein, Paleizenplein en Albertinaplein overspoeld door muziekliefhebbers en partytoeristen. Van 6 tot 15 augustus is het weer zover: Brussels Summer Festival! De ‘Lokerse feesten’ van Brussel gaat al mee sinds 2002 en verwacht met 70 artiesten op de line-up om en bij de 120.000 festivalbezoekers. In zestien jaar festivalgeschiedenis verwelkomde BSF internationale kleppers zoals Cassius, Basement Jaxx, Fritz Kalkbrenner, Miss Kittin, Sébastien Tellier, St. Germain en Yelle maar ook bekende landgenoten in de vorm van Aeroplane, Compact Disk Dummies, Dr. Lektroluv, Magnus, The Neon Judgement, Sound of Stereo, Stromae en Yves V.

Dag 7: elentriek van de bovenste plank

Bij BSF hebben ze een lange neus voor new-wave en duistere electronica. Dat bewees het eerder al door onder andere OMD en The Neon Judgement op het podium te plaatsen. Komende zaterdag doen ze dat kunstje nog eens over door het enige echte Orbital op het Paleizenplein neer te poten. De gebroeders Hartnoll en hun duister experiment gaan al mee sinds 1989 maar het is hun hoofdspot op Glastonbury 1994 dat hun grote doorbraak voorzag dankzij hits als Belfast en Halcyon And On And On. Al die jaren bleven ze actief als een act die ergens tussen Jean-Michel Jarre en The Chemical Brothers zweeft. Vandaag zijn ze niet enkel met een nieuwe liveshow terug maar ook met nieuw werk. Geniet mee van het kersverse Copenhagen.

Nog op het podium die dag staat onze nationale trots Goose. De Kortrijkzanen laten de grote festivals als Pukkelpop en Werchter links liggen deze zomer en zoeken de meer gezellige - doch ook reuzachtige - podia van dit land op. Op een verwerkte single na - gastperformance van SX op het podium? - heeft het viertal sinds What You Need (2016) niet veel meer uitgebracht maar hun liveshow staat steeds garant voor spektakel. Synrise, Can’t Stop Me Know, Words, Black Gloves, British Mode, Control, So Long… Het maakt niet uit wat ze spelen, alles wat ze live aanraken is platinum.

In het voorprogramma maken we kennis met het turntablism achter het Franse Rinôçérôse - typt niet gemakkelijk. Een combinatie van Birdy Nam Nam, C2C en Gramatik, maar dan met een dozijn meer gitaren en een lekkere streep funk. Aansluitend zien we een oude bekende uit het electropunktijdperk terugkeren met Soldout. Op hun nieuwe langspeler Forever doen ze het iets intiemer dan tien jaar geleden en met Do It Again hebben ze zelfs opnieuw een hit te pakken. Alhoewel Goose zelf daar ook wel voor iets tussen zit. De reïncarnatie van Soldout is op zijn minst iets om geïntrigeerd naar uit te kijken.

Nog lekkers

Brussels Summer Festival profileert zich als een festival voor alle genres met naast het electrogeweld op Dag 7 ronkende namen als Calypso Rose, The Jesus And Mary ChainAndré Brasseur en The Divine Comedy. Maar hier en daar valt er nog wel wat lekkers te rapen voor de gemiddelde Fuzz-fan.

Dé absolute headliner van het festival bijvoorbeeld. BSF haalt Pet Shop Boys - jawel, die gasten van Go West - vanonder het stof. Het Britse synthpop-duo doet dinsdag het Paleizenplein aan met een mix van klassiekers en nieuwe parels - wij houden van Love Etc. - in de schaduw van een spectaculaire visuele productie. Nog die dag is de krachtige electropop van Goldfrapp - doet ook vocals bij Orbital - een absolute aanrader.

Maandag dan kan je "my moon my man" Feist bewonderen op het hoofdpodium en vrijdagavond brengt deejaywonderkid Henri PFR zijn vriendjes mee naar Orange Stage op de Kunstberg. Het volledige programma van BSF kan je op hun website raadplegen en voor kaartjes kan je terecht in de ticketshop van het festival.

Coverfoto Orbital © Ken Eakins