Laundry Day: stevige reïncarnatie belooft blitse doorstart (02/09)

Vaste afspraak tijdens de eerste zaterdag van september: Laundry Day. Dat is zowat het enige dat nog overeind blijft van het concept dat nu al twintig jaar Antwerpen trekpleister van dance-liefhebbers maakt. Met een grondige opfrisbeurt slaat de organisatie een nieuwe richting in. Hippe partners, een never done before terreinindeling en live muziek maken het alvast veelbelovend.

De voorbije jaren verzandde Laundry Day in z'n eigen visie. Enkele oorzaken? Een megalomane main stage waar het pompen was, een geluidsbrij over de rest van het terrein wegens te veel stages te dicht op elkaar en een weinig vernieuwende line-up - of toch de focus die de verkeerde richting uitging. Een wit blad was nodig. Wie geloofde vorig jaar dat Bazart en Coely nu op de affiche prijken, dat underground concepten als Trillers zich eindelijk mogen bewijzen op grote festivals en er een oplossing uit de hoed werd getoverd voor het stages-probleem? Wij overlopen enkele scharnierpunten van Laundry Day '17.

Team

De crew achter Laundry Day werd nieuw leven ingeblazen. Het festival werd overgenomen door Atmosphere Architects, een team dat er op een klein jaar voor zorgde dat Fire Is Gold van de grond kwam en dat Summerfestival en dit Laundry Day een nieuw elan kregen. Nog in de portefeuille: het gevestigde Wecandance en nieuweling Barefoot (dat hopelijk snel een herkansing krijgt). Met een kledingcollectie, blitse designs en tonnen zelfvertrouwen mikken ze daarbij vol op jong, modieus grut dat de betere soundtrack in de richting van future beats, hiphop en oerdegelijke house zoekt. Onder meer Wim Van Der Borght, Bart Roman en Jef Willem werken er achter de schermen. Hun frisse wind doorheen het Belgische festivallandschap doet alleszins deugd.

Tenoren

Maar wie toverden ze dan uit hoed? Er zijn nog steeds tien stages, verdeeld over enkele clubs, sterke figuren of concepten die de Middenvijver op linkeroever morgen doen knallen.

Zo maken clubs als Ampere, Labyrinth en Vaag hun opwachting. Op hun stages kan je naar Kölsch, Michael Mayer, Stephan Bodzin, Blawan, Nico Morano, Paula Temple en Renaat Vandepapeliere afzakken. Ook Roxy, EXO en Versuz zijn van de partij met Makasi, Jebroer, Maori, Lil Kleine, Sem Thomasson, Dave Lambert, Purple Disco Machine en DJ Licious.

Lefto, TLP en Trillers krijgen dan weer een eigen podium. Bij Lefto staan verrassend genoeg Tom Trago en San Soda geprogrammeerd, naast Dan Kye (aka Jordan Rakei). TLP nodigt Tony Touch, Branko en The Heatwave uit en Trillers moet het hebben van beattovenaars DJ Craze, Ivy Lab en Le Motel.

Studio Brussel blikt terug met een hele dag The Greatest Switch waarbij The Magician, Felix Da Housecat, Jam El Mar en Bonzaï All Stars langskomen, Heart voorziet de hardstyle-liefhebber dan weer van een puik rijtje namen: Korsakoff, Digital Punk, Noisecontrollers en LNY TNZ.

Last but not least is er de live stage. We zagen eerder Tomorrowland en Fire Is Gold al uitpakken met optredens, nu volgt Laundry Day met Bazart, Coely, Tout Va Bien en Warhola. De volledige line-up mét uurschema vind je op de website van Laundry Day.

Terrein

Vrij stom dat de indeling van een terrein al een trekpleister moet zijn - of net niet? Tomorrowland is de dooddoener als voorbeeld, maar pakweg Best Kept Secret en Voltage danken een deel van hun succes simpelweg aan de setting. Festivals moeten wel uit hun pijp komen - zeker Laundry Day na de ondoordachtzaamheid van de vorige jaren. Maar dat deden ze, en hoe.

Een ongeziene opstelling van enkele tientallen zeecontainers in een cirkel maken dat de stages dichter dan ooit bij elkaar staan - maar hun geluid wel netjes van elkaar wegblazen. We hopen, bidden en smeken dat dit het geluid ten goede komt. We wensen de doorstart oprecht een goede sound toe, al zit de schrik er wel in met dit waagstukje.

Taart

Wereldrecordje zetten? Geen probleem! Bij een verjaardag hoort taart, en bij een 20ste verjaardag mag die al eens groter zijn. Laundry Day pakte afgelopen woensdag uit met een wereldrecord: Guinness erkende de verjaardagscake als allergrootste ter wereld. Van een fijne uitsmijter gesproken.

Laundry Day gaat morgen, 1 september, door op Middenvijver in Antwerpen. Tickets en alle info zijn te vinden op hun website.