Bozar Electronic Arts Festival zet in op innovatie en experiment

Vindt u dat elektronische muziek na 30 jaar zielloos en saai geworden is? Beschouwt u house, techno en electronica als hersenloos gebonk dat onderling heel inwisselbaar is? Mist u variatie? Nood aan muzikaal avontuur? Dan hebben wij een gouden tip voor u: Bozar Electronic Arts Festival 2017.

Het festival is aan zijn zesde editie toe. Vorig jaar nog ging Bozar lopen met de 'Evening Experience van het jaar' op de Visit Brussels Awards en een nominatie in de categorie 'Beste Festival' op de Red Bull Elektropedia Awards. BEAF staat garant voor een brede waaier aan elektronische kunsten en schuwt daarbij het experiment niet.

Als multidisciplinair festival focust BEAF op het raakvlak tussen kunst en technologie. Daarbij biedt het een forum voor onder andere videokunst, cybertheater, performances en natuurlijk ook elektronische muziek. Beat-addicts die we zijn bij Fuzz, focussen wij vooral op de laatste component.

Variatie troef

Video opera, popmuziek versmolten met experimentele electronica overgoten met stemsamples, een Japanse avant-garde queen, hyperkinetische cyberpunk, Perzische techno, … noem maar op. Je kan het zo zot niet bedenken of het staat op BEAF. Een greep uit het uitgebreide aanbod:

Op dinsdag 26 september mag Ata 'Sote' Ebteka de spits afbijten. Sote is een Iraanse componist die voor het Sacred Horror in Design project samenwerkt met audiovisueel componist Tarik Barri (Monolake, Thom Yorke, Nicolas Jaar) en een santoor en sitarspeler; twee traditionele akoestische instrumenten. Verwacht een clash van traditionele Perzische muziek met electro.

De Amerikaanse Holly Herndon vermengt toegankelijke popdeuntjes met experimentele elektronica. Daarbij vertrekt ze van haar eigen stem: ze zingt, neuriet, fluistert, samplet en loopt dit alles. Tenslotte voegt ze er akoestische en elektronische geluiden aan toe. Het resultaat klinkt vertrouwd en experimenteel tegelijk. Met haar unieke stijl mocht ze het voorprogramma van Radioheads laatste tournee verzorgen. Haar vaste medewerker Matt Dryhurst verzorgt de visuals.

Het zwaartepunt van het Bozar Electronic Arts Festival ligt in het laatste weekend van september. Op 29 september komt Ben Frost zijn nieuw album The Centre Cannot Hold voorstellen. Frost is niet voor één gat te vangen: felle contrasten vormen zijn handelsmerk; zijn muziek varieert tussen hedendaags klassiek minimalisme tot experimentele rock en electronica.

Ook op de affiche die avond: Pantha du Prince die voor de gelegenheid een audiovisuele show brengt. Hendrik Weber werd in 2013 bekend met The Bell Laboratory (met een beiaard in de hoofdrol!). Op BEAF zal hij ambient afwisselen met tracks uit zijn laatste album Triad.

Afsluiter van de avond is The Bug vs Dylan Carlson. Terwijl de eerste vooral bekend is voor zijn dub/jazzcore/dubstep/dancehall producties en zijn rustiger werk als King Midas Sound, is Carlson de oprichter en gitarist van dronemetalband Earth. Samen op het podium staan ze garant voor zware industriële beats, stevige bassen en lange riffs.

Ook de laatste avond staat in het teken van innovatie en variatie. De Japanse avant-garde queen Phew mag het publiek verwelkomen. Hiromi Moritani komt haar nieuw album Light Sleep voorstellen. Daarin drapeert ze haar unieke stem over abstracte elektronica; voornamelijk gemaakt met analoge synthesizers en vintage rhythm boxes.

De Amerikaanse componist William Basinski geldt als één van de pioniers van repetitieve harmonische drones. Shadow in Time is zijn recentste werk en wordt voor het eerst in België uitgevoerd. Hij brengt het als een emotioneel eerbetoon aan David Robert Jones, beter bekend als David Bowie.

Johan Johannsson mag de avond afsluiten. Hem kennen we vooral van zijn soundtracks voor onder andere ArrivalThe Theory of Everything. De Golden Globe winnaar zal voor de gelegenheid vooral werk brengen uit zijn laatste album Orphée. Daarbij wordt hij begeleid door het Belgische ensemble Echo Collective en enkele special guests.

Alsof dit allemaal nog niet genoeg is, staan er ook vijf tentoonstellingen op het programma en werd op de openingsavond op 14 september het BOZAR Lab geopend: een gloednieuwe plek voor kunst, nieuwe media en technologie. Alle info vind je terug op de website van BEAF.