Jeff Mills all night long in Kompass: techno zoals het hoort te zijn (29/09)

Naar aanleiding van de vijfentwintigste verjaardag van Axis Records heeft Kompass Jeff Mills kunnen strikken voor een all nighter. Weer een grote naam die mag geschrapt worden van de Gentse club zijn bucketlist. Axis Records werd opgericht in 1991 door Jeff Mills, waar hij zijn meeste werk op uitbrengt. Gedreven door zijn passie voor zowel techno als de kosmos probeert hij deze twee interesses te combineren.

De tickets waren maanden op voorhand uitverkocht en dat merkten we onmiddellijk bij het aankomen aan de fabrieksloods. Een wachtrij vol fans stond er aan te schuiven om de wizard te kunnen aanschouwen. Eens we binnen waren ging alles vlot vooruit. Er werden genoeg bars bediend en de wachtrijen aan de bonnen en vestiaire verliepen vloeiend.

Voor dit exclusief event werd de grootste zaal geopend, beter bekend als de Kabelbaan. Die werd voorzien van een soort van Pure Groove Soundsystem. Voor Mister Mills van start ging aan zijn zeven uur lange voorstelling werden we opgewarmd met een ambient set door Oliver Alex

Jeff Mills verwende ons dan weer met een breed kleurenpalet aan techno. Zowel de meer spacey, abstracte vorm als de meer dansbare harde kickdrums kregen we te horen. Aangevuld door het professioneel getokkel op zijn Roland TR-909 drummachine waardoor alles een mooi geheel vormde. Hij maakte ook veel gebruik van breaks, zoals hij wel vaker doet, waardoor er vaak korte geluidloze pauzes kwamen. Dit voelde totaal niet storend aan en gaf een unieke vibe op de dansvloer.

Natuurlijk ontbrak oerklassieker The Bells niet, wat hij zelfs twee keer door de zaal liet knallen. Het was heerlijk om te horen hoe de volle zaal de herkenbare deuntjes meezong.

Alleen was het jammer dat de beloofde live video-recording niet aanwezig was voor de mensen achteraan en in het midden van de zaal die het spektakel wilden volgen.

Na meerdere "last tunes" en een drum-solo op zijn TR-909 sloot hij met een oprechte big smile op zijn gezicht af. Het wederzijdse respect tussen de artiest en het publiek werd gedemonstreerd aan de hand van een collectief applaus en iedereen vertrok, na een weeral geslaagde Kompass-nacht, tevreden naar huis.

Coverfoto Jeff Mills © Nachtschaduw
Ontdek meer...Event
Artiesten in dit artikel