Balance blaast eerste kaarsje uit met Kollektiv Turmstrasse @ Ampere (13/10)

Vrijdag 13 oktober was voor de heren van Balance absoluut geen ongeluksdag. Het ‘kleine’ broertje van High on House had namelijk het genoegen om het Duitse duo – Kollektiv Turmstrasse – naar ons verzadigd feestlandschap – Ampere in het specifiek - te brengen. Dat de twee muzikaal goed geschapen mannen graag gezien zijn in België, werd afgelopen weekend nogmaals bevestigd. Twee dagen voor aanvang waren de tickets al de deur uit en maakten we ons op voor een knus samenzijn onder het spoornetwerk van Antwerpen. Het beloofde een leuke eerste verjaardag te worden voor Balance!

De rij bij het binnenkomen ging heel vlot en weerspiegelde meteen het beeld voor de rest van de avond. Voor we het wisten stonden we rond half 1 in een goed gevulde zaal die een gemoedelijke en dansgrage sfeer uitstraalde. Dimitri Delava verdiende wel wat pluimen in zijn spreekwoordelijk gat met deze warm up set. De kersverse Club Vaag resident ziet zijn recente activiteiten beloond worden met allerlei bookings in de parels die Antwerpen te bieden heeft.

Deze keer Ampere, vorige week nog Bar Helder. Hier had hij het genoegen om voor een snel volgelopen zaal zijn uitgebreide collectie aan melodieuze house boven te halen. Een van de laatste wapenfeiten was Amene van Andhim en dat was meteen ook het eerste kenteken dat de avond in een stroomversnelling kwam.

We hebben het al anders geweten maar deze avond liep alles van een leien dakje. De toiletten gingen – naar gelang de mensenmassa – vrij vlot en de tappers stonden zelden stil om de dansers niet op hun gerstennat te laten wachten. Zelfs de kleine discoballen ontgingen ons niet en zorgden voor dat kleine extra sfeerelementje dat we daar al even nodig hadden.

De tweede in de rij van warm up acts van eigen bodem was Bocain ofwel Christoph voor de bekenden. Eveneens medebezieler van Balance en High on House. Dat hij er zin in had stond op zijn glimlach af te lezen. Het is je dan ook niet elk evenement gegund om al om 1u voor een publiek vol energie je ding te kunnen doen. Die kans nam hij dan ook met beide handen en dat merkten we aan de vibe die de muziek teweeg bracht.

De gezapige basslijnen die iet-wat weg hadden van minimal werden gecombineerd met frivole tussenstukken en zweverige breaks. Steek daar af en toe nog een RMX-1000 intermezzo en je kreeg alvast enkele leuke taferelen.

Waar deze set nog het meeste in uitblonk was de feestmogelijkheid zonder dat er over-the-top werd gegaan. Vergelijk het met de ochtendmist die geleidelijk op klaart om dan een schitterende dag te voorschijn te laten komen. Ochtendmist zonder koplampen en nul procent kans op blikschade. Bedankt voor dat zweefvluchtje Bocain!

Na een welverdiende applausvervanging was het de beurt aan de prijsvogels van de avond. Het was even afwachten was welke richting Christian en Nico – ja zo heten ze in het dagelijks leven – uitgingen maar dat was voor niets nodig. De zweefvlucht maakte enkel maar een korte tussenlanding om bij te tanken en vertrok weer zonder enige turbulentie.

De melodieën werden diepzinniger en de wat meer techy getinte basslijnen werden grauwer  en dieper. Er kwamen wat decibels bij en samen met het alcoholpercentage in het bloed gingen de handen de lucht in. 150 minuten duurde de set van Kollektiv maar het was toch wachten tot het laatste half uur voor we ons een eerste keer de wenkbrauwen fronsten.

We hoorden ineens de vocals van het  alomgeprezen Cola schijfje. Een gewaagde keuze in onze ogen maar daar maalde merendeel van het publiek helemaal niet om. In tegendeel, het zorgde misschien voor terug een beetje voeling met het publiek die tot voordien vaak ongehoorde producties voorgeschoteld kreeg.

Afsluiten? Dat dat doe je natuurlijk met je eigen lijflied. Of in dit geval de Unorthodox of Pig & Dan remix, daar zijn we tot op heden nog niet uit. Waar we wel uit zijn is dat de heren een leuke set neerzette. Speels, in het thema van de avond en af en toe een tikje gewaagd. Een uitgebreid applaus was meer dan op zijn plaats en vormde meteen het signaal voor Himpseron om de kers op de taart te komen zetten. 

De jongeman achter Onraad staat de laatste jaren garant voor alles wat met techno te maken heeft. Is ondertussen ook lustig bezig met eigen producties en nestelt zich graag in het duistere nachtleven. Zijn set was meteen ook ideaal om de avond af te sluiten. Wederom werd het steviger, dieper en natuurlijk deze keer full-on techno met dat geheimzinnig Balance-sfeertje in het achterhoofd. Gooi daar af en toe nog een vleugje acid en een klassieker bij en je hebt de ideale formule om de laatste stuiptrekkingen richting de benen te sturen.

Omstreeks zes uur besloten we om onze zweefervaring een halt toe te roepen. We mochten terugblikken op een ideale avond waarbij zowel de organisatie als het publiek ten volle had genoten. Wij zijn weer een evenwichtige Ampere-ervaring rijker en voor degene die Kollektiv Turmstrasse gemist zouden hebben, herkansen kan op 11 november in Fuse. Een gewaarschuwd man is er twee waard. Ons rest ons enkel nog te zeggen: Bedankt Balance en gefeliciteerd met jullie eerste kaarsje! 

Photography by Kemizz