Fuzz Five #64: Minimum Syndicat

2x5 acid tracks: klaar voor Future Acid?

No-nonsense ravemuziek. Dat is de leuze van het Franse duo Minimum Syndicat. Het mag dan ook niet verrassen dat ze op 3 maart op de line-up staan van Future Acid, het vroegere Retro Acid. We vroegen beide heren naar hun 5 favoriete acid tracks!

Dit Franse duo doet het goed. Bewijs daarvan is dat ze als enigen een acid-set mochten spelen op Awakenings 2017. Hun live performance krijgt wel eens de benaming newschool acid. Wat perfect past bij de overgang van Retro Acid naar Future Acid.

We vroegen zowel Jmi als David naar hun 5 favoriete acid tracks. Het resultaat is echt wel de moeite, some hidden jems in there!

Spokesman - Acid Creak

Jmi: Dit is gewoon een van de nummers die ik het vaakst gemixed heb, ongeacht de stijl waar ik op dat moment mee bezig was. Voor mij houdt het nummer twee tegengestelde delen van een spectrum in. Enerzijds voelt het aan als een waar massavernietigingswapen, terwijl het op heel wat momenten een rustige kracht uitstraalt.

De riff is gewoon perfect. Dit nummer is ontstaan in een erg koude tijdsgeest, waarin emotie niet speelde. Hierdoor kreeg het een tijdloos karakter. En dat is exact waar wij van Minimum Syndicat van houden.

F.U.S.E. - Substance Abuse

Jmi: Ook al is Richie Hawtin wat van zijn voetstuk gevallen binnen onze muzikale kringen, met zijn discografie uit de jaren negentig zouden we gewoon al een top 10 kunnen vullen.

Emmanuel Top - Tone

Jmi: Het arrangement van dit nummer is mathematisch zo strak en efficiënt, dat het oneindige hoogtes kan bereiken.

Er is maar een regel: probeer je bij het begin van het nummer wat in te tomen. Wacht even tot het einde van de tweede break. Dan pas zal je volledig begrijpen wat dit nummer zo goed maakt.

808 State - Flow Coma (Remix by AFX)

Jmi: Grillig, en toch plezierig. Aphex Twin .. wat heeft hij niet perfect gedaan?

100% Acidiferous - Tank

Jmi: Ik had kunnen kiezen voor Choose of Zekt om de hardcore-zijde van acid te laten horen, maar deze heeft toch nog net iets extra's. Voor mezelf moet techno wat gek blijven. Als technomuziek binnen te strikte lijnen moet blijven, verliest het net z'n charme en substantie.

Disintegrator - Dark Omnious Clouds

David: Deze was al een oldschool classic op het moment dat ik begon met raven. Dit nummer geeft perfect de alien-waarde weer van de TB-303, alsof je vastzit in een krachtveld.

EBY - Sponge

David: Deze bevat alle elementen waardoor ik verliefd ben geworden op ravemuziek. Een 'Belgische', broedende baslijn, een diepe psychedelische atmosfeer, en een besmettelijke acid line.

Tijdens de jaren negentig was dit nummer de achtergrondmuziek van een Franse radioshow, genaamd Rave Up. Deze show promootte alle raveparties in en rond Parijs op zaterdagavond. De ganse show bracht een gevoel van mysterie met zich mee, een gevoel dat in mijn geheugen gegrifd staat als een teken van een heel speciaal tijdperk.

303 Nation - Uno

David: Deze zat in de eerste hoop platen die ik ooit heb aangekocht. Het nummer heeft het doorzettingsvermogen van de vroege Underground Resistance, met die koude en sinistere ravevibe die je vaka terugvond in PCP-producties. Het is een versmelting van mijn twee favoriete technolabels.

Miss Djax - Masturbation

David: Traag, duister, 303-werk, ... perfectie via eenvoud. Zoals dat vaak het geval is met goede acid.

Stamina - Polaris (Part 1)

David: Een smooth, maar krachtige track die een soort spookachtige sfeer met zich meebrengt. Het heeft dat speciale 'iets' waardoor ik moet terugdenken aan de magie die ik ervaren heb tijdens m'n eerste technofeesten mid jaren negentig.

 

Toch al wat water in de mond gekregen van deze acid classics? Koop dan nog snel je ticket voor Future Acid in de Vooruit op 3 maart.


 

Ontdek meer...Fuzz Five
Artiesten in dit artikel