De duurzame revolutie van DGTL

DGTL pakt dit jaar uit met volgende stap richting absoluut zero-waste-festival

Het is niet zozeer voor Pasen of de tulpenpluk dat de populatie van Amsterdam het komende weekend verdubbelt. Denk eerder in de richting van DGTL Festival¸ dat de NDSM-Werf  opnieuw drie dagen in lichterlaaie zet. Sprinkhanen slachten, algen blazen, je eigen pis drinken en vooral veel dansen. Klaar voor?

De revolutie

Geen woord kan zo hol klinken als ‘revolutie’, maar bij DGTL is niks minder waar. Het festival streeft sinds zijn bestaansgeschiedenis naar een duurzaam project met een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk. Bewijze de verschillende ecologische ondernemingsprijzen die het festival al won in het verleden.

DGTL pakt dit jaar opnieuw uit met een volgende stap richting een absoluut zero-waste-festival, wat haar ambitie is voor de komende twee jaar. Voor het eerst zal al het overgebleven biologisch afval en de biologisch afbreekbare bordjes en bestek in vierentwintig uur tijd in compost omgezet worden. Die compost wordt daarna verdeeld onder de deelnemende stadsboeren om ingrediënten te telen voor het festival van volgend jaar.

Hoezo jij eet geen vlees? De vorige duurzame initiatieven maken ook hun retour op het festival. Géén vlees is daar het meest opmerkelijk van. Zeker als je weet dat de catering op het festival hogere toppen scheert dan het gemiddelde vleesrijk festival, zelfs voor bloeddorstige carnivoren.

Het festival heeft ook iets met pipi. Jouw maangeel lichaamsvocht wordt niet enkel omgezet in mest maar in de Semilla Sanitation Hub wordt het zelfs terug herleid naar waar het vandaan kwam: drinkwater. Santé.

Ook het hout dat gebruikt wordt om het Frequency-podium aan te kleden zal na het festival gerecycleerd worden en dat geldt ook voor het gebruikte plastic. Het festival wordt aangedreven door groene stroom en met blijdschap zien we ook het cashless betaalsysteem en de drankwisselbekers terugkomen. Rapen maar.

Live! Live! Live!

Of het nu voor de eerste of tweede plaats is dat je naar DGTL afzakt, er is natuurlijk ook altijd muziek. Verdeeld over een vrijdagse preparty en twee goedgevulde festivaldagen geven tientallen live-performers en deejays het beste van zichzelf op zes verschillende podia. Wij bij Fuzz kennen de trucken der deejay ondertussen wel, dus focussen we vooral op het live-gegeven.

De oudgekenden zijn dan natuurlijk absolute musts. Stephan Bodzin doet zijn afsluitende liveset van vorig jaar - zonder twijfel dé strafste act van het festival - nog eens over maar ook de beste vriend van het festival - Frank Wiedemann - geeft twee keer van jetje in een liveset met Henrik Schwarz (als Schwarzmann) en met zijn vaste kompaan Kristian Beyer voor de hybride set van Âme II Âme.

Zwoele concerten zijn terug te vinden bij de bands rond Romare, Dollkraut en Satori. Liefhebbers van het stevigere werk kunnen zich botvieren tijdens het knoppengeweld achter Recondite, Matador en Dax J. Voor experiment en zelfs humor passeer je beter bij Palmbomen II & Betonkust of Telefon Tel Aviv. Maar de absolute nummer één op je planning moet Nathan Fake zijn die onder invloed van Aphex Twin en James Holden het Resident Advisors Gain-podium doet smelten.

Live acts zijn altijd interessanter, maar er van uitgaan dat deejays louter bladvulling zijn, is ook van de pot gerukt. Op de preparty bijvoorbeeld staan zowel Detroit-house-legende Theo Parrish als een rug-aan-rug-setje van Hunee en Floating Points gepland. Sexy. Oude festivalbekenden als Gerd Janson en Job Jobse en een exclusieve discoset van Tom Trago wekken ook enige belangstelling op. De finesse van Oliver Koletzki en het geweld achter Speedy J zouden ook allebei musts moeten zijn. Om dan nog maar te zwijgen over de representatieve greep uit de meest legendarische deejays van onze era: Jeff Mills en Laurent Garnier.

DGTL Festival Amsterdam vindt plaats van op 30 en 31 maart en 1 april op de NDSM-Werf in Amsterdam. De volledige timetable vind je op hun website alsook alle info over het duurzaam project. Weekendtickets zijn niet meer verkrijgbaar. Wel kan je nog tickets voor de aparte festivaldagen, de preparty en de afterparties te pakken krijgen in de ticketshop.