Neversea: Vakantie aan de Zwarte Zee (5-8/7)

Zon, zee, strand... Wat heeft een mens meer nodig? Steengoede muziek!

Komende zomer strijkt Neversea opnieuw neer in het Roemeense Constanta. Hoewel het slechts de tweede editie van het festival aan de Zwarte Zee is, ziet het ernaar uit dat dit wel eens een blijver kan worden! Dit jaar voor de volle vier dagen, eentje meer ten opzichte van vorig jaar.

Dat u onrechtstreeks snel de vergelijking maakt met Hup-Holland-Hup Balaton Sound, is logisch. Toch nodigen wij u graag uit om eens naar onze lovende woorden te luisteren. Zeg nu zelf, een artikeltje over een zomers festival aan het strand, is toch wel eens iets anders dan die WK-gekte en bijhorende randanimatie van Ninja-Nainggolan.

Om even een beeld te schetsen: in 2017 meerden artiesten als Jason Derulo, Dua Lipa en Rita Ora aan in de haven van Constanta om hun act op te voeren op de mainstage. Daarnaast maakten zware EDM-kanonnen als Tiësto en Afrojack eveneens de mainstage onveilig. Op andere stages was het uitkijken naar onder andere Joris Voorn, Matthias Tanzmann, Blond:ish, Sven Vath en de immer populaire Nina Kraviz. Ook dit jaar verwachten ze in Constanta tussen donderdag 5 en zondag 8 juli heel wat toppers!

‘Amai, zot! Maar hoe kon Neversea voor een eerste editie zo’n indrukwekkende line-up voorleggen?’

Simpel: Neversea is een tweede festival van de organisatie, het heeft namelijk ook Untold Festival in de portefeuille zitten. Dit moederfestival is komende zomer al toe aan editie vijf en is in die tijd uitgegroeid tot het grootste electronic music festival van het land. Daar Untold plaatsvindt in het binnenland van Roemenië, namelijk in de stad Cluj - dat misschien voor trouwe Europese voetbalkijkers wel bekend in de oren klinkt - is de setting voor dochterfestival Neversea veel idyllischer: de Zwarte Zee.

De organisatie achter beide festivals zet zich ook langs een andere kant positief in de kijker, het spoort namelijk aan om bloed te doneren. Zo organiseren ze al vier jaar lang in een permanent centrum bloeddonaties. Dit jaar tourden ze ook met een mobiele caravan doorheen Roemenië gedurende de maanden mei en juni, van Cluj en Timisoara over Boekarest tot in Constanta. Iedereen die bloed doneert krijgt een gratis dagticket aangeboden voor Neversea of Untold Festival, ofwel korting op een combiticket voor een van beide festivals. Mooi initiatief!

Neversea vindt plaats in Constanta, de belangrijkste havenstad van Roemenië, zowel op gebied van handel en economie, maar zeker ook als toeristische bestemming!

Als we de Frank & Sabine in onszelf mogen geloven, blijkt de stad van het gebeuren klimatologisch een uiterst geschikte vakantiebestemming te zijn. In de zomermaanden zijn temperaturen tussen de 22° en 30° dagelijkse kost, een frisse duik kan in zeewater van zo’n 23° à 24°. Het festival bevindt zich op het strand zelf, afkoelen in het water of uw ‘katerke’ uitzweten in een ligstoel? Alles kan, getuige de 12-minuten durende aftermovie van de allereerste editie, vorig jaar!

Op muzikaal gebied kunnen we Neversea, weliswaar met een dichtgeknepen oog, vergelijken met het Walhalla van de dancefestivals: ‘ons’ Tomorrowland. De grootste EDM-supersterren komen ofwel langs op de mainstage van Untold Festival in Cluj, ofwel in Constanta op het hoofdpodium van Neversea. Komende zomer gaan onder meer Hardwell, Axwell Λ Ingrosso en Steve Angello voor anker in Constanta. Mogen we hopen dat die laatstgenoemden een Swedish House Mafia’ke doen, zoals op Ultra Miami, eerder dit jaar? Dromen mag, kan en hoort tenslotte altijd wat bij het festivalleven!

Andere dance-acts op de mainstage waar wij reeds warm voor lopen zijn Yellow Claw, Kungs en Galantis, die alle drie toch behoorlijk wat radiohits op hun naam hebben staan bij de meer commerciële radiozenders in ons Belgenlandje.

Uiteraard valt er daarnaast nog heel wat anders te beleven. Neversea volgt de trend van Tomorrowland, live-acts veroveren meer en meer hun plaatsje op de line-up van Electronic Dance festivals. Zo palmen ideale schoonzoon John Newman en de Ierse popband The Script prime-time shiften op de Mainstage in. The Man Aloe Blacc komt eveneens dollars vergaren op Neversea. Een emotionele versie van Avicii's Wake Me Up dringt zich op en zal ongetwijfeld een van dé meezing-hits van het festival worden.

Neversea wil dan wel voet aan grond krijgen in België, wat wij alleen maar toejuichen, toch is het dit jaar zoeken geblazen naar landgenoten op de line-up. Vorige zomer werd 'Crazy-Félix' Lost Frequencies tot een van de headliners gebombardeerd, Netsky blies op zijn beurt menig zandkastelen weg met een energetische dj-set. Met ons vergrootglas vinden we deze editie enkel Stavroz terug als Belgische trots, al zijn we er wel vol van overtuigd dat ze in hun live-bezetting de Roemeense dansbenen in gang zullen krijgen.

Met vier stages in evenveel festivaldagen biedt Neversea ons een uitgebreide, uiteenlopende line-up aan. Hit-dj's als Jonas BlueAlan Walker en Kungs delen een plekje met LMFAO-er Redfoo, naast eerder genoemde kleppers. Onze aandacht zal tussen de zandkorrels en cocktails door toch grotendeels naar de drie overige stages gaan.

Op de tweede stage, die werd omgedoopt tot 'The Temple', kijken wij uit naar Jamie (Indiana?JonesEats Everything en een dj-set van Âme, die vorige week nog maar pas hun debuutalbum releasten. Al hopen we toch ook voor wat muzikale verrassingen te staan. Een festival zonder op ontdekkingstocht te gaan naar nieuwe talenten is tenslotte ook maar eentonig. Ach, uiteindelijk komt Russische technoqueen Nina Kraviz ook dit jaar, boys & girls. Zotter moet het niet worden!

The Ark, podium 3, mikt dan weer op de hardere plaatjes, rond de 175 BPM. Rampage-gewijs wordt het dan ook pompen op de DJ-sets van NoisiaChase & Status en Pendulum. Ook de sounds van namen als Modestep, Rusko en NGHTMR zullen te horen zijn op The ArkDub FX zal dan weer in zijn eigen extraverte zelve het maximum vragen van uw fysieke dansconditie.

Oostenrijkers Camo & Krooked laten de apfelstrüdels en skiliften achter om als headliners te knoppen over te nemen van dit podium. Naast al dat bass-geweld zien we ook de legendarische DJ Premier, bekend van Gang Starr samen met Guru, geprogrammeerd staan op diezelfde stage. Ook de Nederlandse rappers van Dope D.O.D komen er het beste van zichzelf geven.

Misschien zijn we wel het meest nieuwsgierig naar de Daydreaming line-up. Deze vierde stage biedt het publiek een inkijk in het muzikale repertoire van Jan BlomqvistMarwan en YoKoO, al zal het grote publiek vooral komen voor Claptone en zijn Liquid SpiritsBlack Coffee en de dj-set van Blond:ish. Wij plannen alvast een bezoekje aan deze stage op dag vier, er staat een rendez-vous met Stavroz in onze agenda.

Hebben we u wat kunnen bekoren? Bestel dan via deze weg uw kaarten bij de uiterst betrouwbare online-ticketboer, Festicket. Voor slechts €126 ben je reeds in het bezit van een combiticket, goed voor 4 dagen en nachten pret. On a sidenote: er zijn geen officiële Neversea-campings. In de buurt zijn wel heel wat ho(s)tels te vinden! Via Festicket kan je ook gemakkelijk accomodatie boeken voor je verblijf.

Voilà, dat gezegd zijnde, bent u bij deze geselecteerd om de eer van de Belgen hoog te houden in Roemenië. Althans, jij hebt de keuze om te gaan of niet. Dat is iets wat Radja niet kon zeggen!
Onze reistip: vanop Charleroi Airport kan je rechtstreeks vliegen op Boekarest, de hoofdstad van Roemenië, van waar je op een speciaal ingelegde shuttlebus kan stappen die je afzet voor de deur van het festival. Alsjeblieft!

De volledige line-up kan u hieronder nog even nalezen: