Opnieuw geen uitsluitsel maar toch lichtpuntje voor kleinere evenementen

Ook de recentse persconferentie van de Nationale Veiligheidsraad brengt geen opheldering voor festivalsector.

Vorige week kaartten we het gebrek aan een duidelijk definitie omtrent "massa-evenementen" en "grote festivals" al aan. Veel organisatoren van evenementen die eerder klein tot middelgroot te noemen zijn zaten en zitten nog steeds in onwetendheid of ze verder kunnen gaan in hun voorbereidingen.

Vrijdagavond vond opnieuw een persconferentie van de Nationale Veiligheidsraad plaats en was er hoop dat er duidelijke(re) regels aangekondigd zouden worden omtrent evenementen. Vooral omdat de bevoegde Vlaamse minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA) vorige week liet weten nog voor 3 mei alles "duidelijker gedefinieerd" zou worden.

Er werd echter een complexe exitstrategie voorgesteld waarbij alle maatregelen, onder voorbehoud, gradueel afgebouwd zullen worden. De belangrijkste fase in deze strategie voor de sector, is fase 3. Deze zou, indien er een goede evaluatie is van de gezondheidstoestand, op 8 juni ingaan. Deze zou dan inhouden dat restaurants en misschien zelfs café's terug open kunnen gaan. Er zal ook bestudeerd worden of in deze fase kleinere openluchtevenementen kunnen plaatsvinden. Een klein lichtpuntje dus voor de sector. 

De kans dat er echter nog een duidelijke definiëring komt omtrent evenementen wordt echter bijzonder klein. En als evenementen zouden mogen doorgaan, is het nog afwachten aan welke veiligheidseisen deze zullen moeten voldoen. Gezien elke burger een mondmasker zal ontvangen, mag er verwacht worden dat bv. bij deelname aan evenementen het mondmasker zal moeten gedragen worden.

Tags