Spanje versoepelt maatregelen: open-air evenementen tot 800 man toegestaan vanaf 10 juni

Voor het eerst in bijna 50 dagen mocht de Spaanse bevolking dit weekend het huis verlaten om in de buitenlucht te sporten. Dit nadat de regering de coronavirus-gerelateerde lockdown – één van de strengste ter wereld – heeft versoepeld.

Eerste minister Pedro Sanchez onthulde vorige week dinsdag een plan om geleidelijk aan de maatregelen op te heffen. Dit zal in vier fasen gebeuren, die eind juni zouden moeten zijn afgerond.

Vanaf deze maand mogen restaurants en bars met buitenterassen openen met een capaciteit van 50 procent. Ook enkele culturele evenementen zullen mogen plaatsvinden, met een bovengrens van 30 mensen voor indoor evenementen en 200 voor open-air evenementen. Er worden wel steeds strenge social-distancing maatregelen geïmplementeerd, met onder andere gespreide, toegewezen zitplaatsen.

Afhankelijk van de evolutie van de cijfers in de komende weken zal de bovengrens voor evenementen vanaf 26 mei verhoogd worden tot 50 en 400 mensen, respectievelijk voor indoor en open-air evenementen. Uiteindelijk zal die capaciteit, mits het uitblijven van negatieve tendensen in de cijfers, vanaf 10 juni verhogen tot 80 en 800 mensen.

Toch wat licht aan het einde van de tunnel, zo lijkt het. Er heerst echter nog veel onzekerheid bij de Spaanse feestjes-organisatoren, die ondanks het goede nieuws toch nog duidelijke richtlijnen en details missen. Aldus de oprichters van Brunch in een gesprek met Resident Advisor, die de komende weken oorspronkelijk evenementen met Kerri Chandler, Floorplan en onze eigen Amelie Lens gepland hadden.

Aan zulke beperkte capaciteit evenementen laten doorgaan, betekent voor veel organisatoren dat ze meer verlies zullen maken. De regering verleent bovendien geen financiële steun aan promoters en clubs, aangezien uitgaan niet als cultuur wordt erkend.” Aldus Eloisa Blitzer van queer-collectief MARICAS, Barcelona.

Spanje telt tot op heden net iets meer dan 250 000 bevestigde coronabesmettingen en verloor 25 000 mensen aan het virus. Meer dan 150 000 mensen zijn intussen genezen.