Labyrinth Club lanceert opmerkelijk initiatief met Facebook-groep "Néé tegen 1,5 meter"

Het was even wenkbrauwen fronsen bij het zien van het recentste Facebook-bericht van de Hasseltse Labyrinth Club. Ze kondigden hun nieuwste Facebook-groep aan: "Nee tegen 1,5 meter België", waar ze de social distancing van anderhalve meter tussen personen aan de kaak stellen.

Het initiatief komt er in navolging van een gelijkaardige groep in Nederland die in een mum van tijd meer dan 100.000 leden telde. Ook daar wordt opgeroepen, zeg maar online geprotesteerd, tegen de social distancing-regels in hun land.

"We respecteren iedereen die nog een lange tijd met een boog om elkaar heen willen lopen maar voor de mensen die zsm terug willen naar een normaal leven hebben we een groep aangemaakt," steekt de organisatie van wal. 

Ze kaarten aan dat het voor heel wat ondernemers onmogelijk is om te werken met deze maatregel. Volgens hen zullen veel horecazaken zelfs na een heropstart niet overleven omdat ze niet over genoeg plaats beschikken om voldoende mensen te ontvangen. Er wordt dan ook opgeroepen om de anderhalve-meter-regel af te schaffen. Volgens hen zijn er "vele befaamde studies die aantonen dat er in de buitenlucht veel mogelijk is zonder de anderhalve-meter-regel maar dit wordt stelselmatig genegeerd." Ze roepen dan ook op om andere manieren te zoeken om het virus tegen te gaan.

 

Hun oproep werd al snel opgemerkt en het duurde niet lang vooraleer er heel wat, vooral negatieve, reacties kwamen op het bericht. R&S-oprichter Renaat Vandepapeliere hield het kort en uitte zijn bedenkingen bij het bericht maar Joeri Swerts, de man achter Headshot Fotografie, was resoluut: "Eventjes geen trotse Limburger hier. Als jullie de kranten willen halen met zo een domme media stunt, kan je evengoed direct je eigen kuil gaan graven...  En ja, wij ondernemers zijn ALLEMAAL hard getroffen."

De oproep is opmerkelijk gezien social distancing wereldwijd door de meeste experten als één van de belangrijkste maatregelen beschouwd worden ter bestrijding van het virus. 

Ontdek meer...Club