Vol Tapijt serveert mixtapes à la carte via publieke living

Muziek en kunst tot in ieders woonkamer brengen via het internet. Het werd tijdens de pandemie de missie van Vol Tapijt. Dat het de vorm van een menu à la carte ging aannemen (inclusief food puns) zagen we echter niet aankomen. Het concept uit Zaventem stuwt jonge artiesten vooruit en trekt ze samen met hun publiek uit de doodse banaliteit van deze lockdown.

Vol Tapijt is het geesteskind van zes jonge enthousiastelingen uit Zaventem met een onstuitbare passie voor kunst. “Ons doel is om jong en oud samen te brengen en te inspireren,” zegt mede-oprichter Denis Rigo. De grootste zuil van het concept is toegankelijkheid en een lage drempel tot participatie. “We zijn geïnteresseerd in community building en willen vooral mensen uit hun kot lokken,” zegt Rigo. De oorsprong van de naam vind je in de Belgische woonkamers, die steevast voorzien zijn van een tapijt. “Het tapijt is symbolisch voor een plaats van samenkomst,” zegt Rigo.

Mensen uit hun kot lokken is echter niet vanzelfsprekend terwijl COVID-19 nog rond zich heen slaat. “Iedereen van onze groep is zelf muzikant of kunstenaar en we zaten ons thuis gewoon te vervelen. We kwamen dan op het idee om een menu samen te stellen waar elke artiest, van danser tot schilder tot dj, een smaak representeert op de kaart als een soort culturele chef,” zegt Rigo.

De menu werd vervolgens op de website van Vol Tapijt gepresenteerd. “Zo konden we jonge artiesten een online platform aanbieden dat snel de gedaante van een online festival aannam,” zegt Rigo. Zeven dagen lang brachten ze elke dag verschillende streams met verschillende culinaire thema’s.

Wat schafte de pot dan precies op de eerste editie van à la carte? De eerste dag stond in het teken van de wereldkeuken, met verschillende wereldmuziek streams. ‘De tafel dekken’ was het thema van de tweede dag. “Toen hadden we allerlei livestreams met beeldende kunst,” zegt Rigo. Ben je eerder fan van Belgische klassiekers zoals ‘Stoemp’? Onder die categorie bracht Vol Tapijt een trio aan bikkelharde techno thuis. De gevarieerde menukaart is gratis online beschikbaar en inmiddels werden de ‘gerechtjes’ al door meer dan duizend bezoekers gesmaakt.

Het menu van de eerste à la carte.

Ruben Dekeyser was één van de chefs op de eerste à la carte. Samen met Pieterjan Kumps vormt hij het duo Very Disco Channel. De twee maakte al danig muzikale furore in verschillende keten van Leuven en Brussel. Jaren geleden speelden ze hun eerst dj-set op een scoutsfuif in Hoeilaart.

Voor Vol Tapijt verzorgde Dekeyser de categorie ‘Van het Huis’. “We zijn dan ook resident dj’s van het concept,” zegt Dekeyser lachend. Hij schotelde zijn kijkers een 50-minuten lange dj-set gevuld met zweverige Soul en R&B voor. “Ik zet die muziek graag op tijdens het afwassen. Schijven als deze maken het karweitje een heel stuk dragelijker,” zegt Dekeyser. Op de stream kan je Dekeyser zien afwassen terwijl de zwoele platen voorbij spoelen.

Very Disco Channel in actie voor de lockdown.

Ondanks de pandemie werkt Vol Tapijt nog volop aan verschillende projecten. “In december hadden we een open-blok ruimte georganiseerd. Dat zouden we graag opnieuw willen doen, ditmaal volgens de regels van de veiligheidsraad, uiteraard,” legt Rigo uit. De jonge promotors dromen ook luidop over hun eigen zomerevenementen met akoestische live sessies en screenings van nieuwe artiesten. “Het is nog even afwachten op meer nieuws over de exitstrategie van ons land,” besluit Rigo.

Vol Tapijt ondersteunt met hun stream het goede doel HERO Meals met donaties. HERO Meals voorziet gezonde maaltijden voor hulpverleners die in de vuurlinie van COVID-19 staan.

Artiesten in dit artikel