Vanaf 1 juli terug concerten tot 200 personen

De Nationale Veiligheidsraad besliste vandaag dat vanaf 1 juli terug culturele evenementen kunnen plaatsvinden mét publiek. De grens ligt op 200 personen.

Vandaag vond opnieuw een persconferentie plaats van de Nationale Veiligheidsraad. Daar werden verschillende maatregelen bijgeschaafd voor o.a horeca, sporten maar ook de cultuursector. Zo mogen culturele activiteit zonder publiek vanaf 8 juni weer doorgaan. Culturele activiteiten mét publiek, waaronder dus ook concerten, mogen vanaf 1 juli terug plaatsvinden, met maximaal 200 personen.

Hoe dat er in de praktijk precies uit zal zien is nog afwachten. Wat wel duidelijk is, is dat er nog steeds strikte voorwaarden zullen zijn.  Zo moet er een veilige afstand bewaard worden en zal het publiek moeten zitten. Zo gaat de Veiligheidsraad ook mee in dezelfde trend zoals andere landen die ook hun culturele sector opnieuw proberen op te starten. Bijvoorbeeld In Italië zijn vanaf halfweg juni ook opnieuw concerten toegestaan met een zittend publiek, een veiligheidsafstand, met een maximumcapaciteit van 1000 personen.

Kleinere festiviteiten waar het publiek meestal blijft rechtstaan zoals kermissen, maar ook fuiven, blijven voorlopig verboden tot 1 augustus. Grotere evenementen kunnen niet plaatsvinden voor 31 augustus. Ook het nachtleven zoals clubs en fuifzalen blijven zeker dicht tot het einde van de zomer.

"Door de aard van de activiteiten, zijn er inherente problemen die de opstart delicater maken."

Premier Sophie Wilmès op de persconferentie van de Veiligheidsraad

Het ziet er dus naar uit dat we vanaf 1 juli wel naar de cinema kunnen, een klassiek concert kunnen meepikken of een lezing kunnen bijwonen. Een groot deel van de cultuursector kan dus terug voorzichtig ademhalen, maar voor de organisaties in het nachtleven is het nog steeds bang afwachten. De Vlaamse regering beloofde daags voordien om 65 miljoen euro vrij te maken om de cultuursector te ondersteunen. En ook de federale regering belooft extra steunmaatregelen voor de sector. De vraag is hoeveel hiervan naar het nachtleven zal doorstromen.

Een onbekende viroloog die lid is van de Veiligheidsraad, Marc Van Ranst, gaf nog hoop door te stellen dat de beperking die nu opgelegd zijn slechts een start zijn. "Als de epidemie gunstig blijft evolueren, kan er snel versoepeling komen", zegt hij. 

 

Tags