Zwitserse clubs terug open met lage capaciteit en zonder social distancing

Het Zwitsers clubleven herleeft na versoepeling van veiligheidsmaatregelen eerder deze maand.

Nadat het nieuwe besmettingen in het land blijft dalen en al enige tijd onder 30 nieuwe gevallen per dag blijft, werden begin deze maand verschillende maatregelen versoepelt, waaronder ook voor evenementen.

Verschillende locaties zoals D!Club in Lausanne en Weetamix in Vernier hebben sindsdien enkele kleinschalige evenementen gehost. Indoor evenementen mogen doorgaan met maximum 300 personen. Regels omtrent social distancing moeten hierbij niet voldaan worden, op voorwaarde dat bezoekers hiervan ingelicht worden en hun contactgegevens achterlaten.

Het is een opmerkelijke toelating gezien er aangenomen wordt dat het nachtleven een groot besmettingsrisico met zich meedraagt. Zo zou er in Zuid-Korea een piek plaats gevonden hebben nadat minstens 19 besmettingen te herleiden waren tot één clubbezoeker. Ook in Florida zouden meer dan 20 mensen besmet geraakt zijn in een bar in de eerste nacht na de heropening. 

Op woensdag 24 juni beslissen de Zwitserse overheden over het al dan niet verstrengen of afbouwen van maatregelen. Mogelijks zouden evenementen tot 1000 personen toegelaten worden.

Zwitserland kende tot nog toe meer dan 31000 besmettingen en telde 2000 sterfgevallen.