Eventsector reageert op beelden Flageyplein: "Zomer vol illegale raves als feesten niet toegestaan wordt"

Zaterdagnacht vond iets na 1 uur een illegaal feest plaats op het Flageyplein in Brussel. Illegaal, want in de huidige tijden is het nog steeds verboden om samen te scholen, laat staan te feesten. De eventsector reageert.

De Brusselse politie heeft het over honderden mensen, sommige bronnen spreken over meer dan duizend mensen die op het Flageyplein samenkwamen nadat de café's verplicht moesten sluiten om 1 uur. De politie werd wat op haar nest gepakt en hield het op het vriendelijk verzoeken de plaats te verlaten.

Op sociale media is er vooral verontwaardiging te vinden over het voorval. Ook vanuit de cultuursector komt er respons, maar ook bedenkingen. Peter Decuypere, de man achter We Love Events en oprichter van wijlen I Love Techno meent dat er gezocht moet worden naar oplossingen. 

"Misschien helpt dit de regering beseffen dat legaal georganiseerde events eerder 'part of the solution' kunnen zijn dan 'part of the problem'." Aldus Decuypere. "Anders is het echt niet moeilijk om nu reeds een zomer vol met illegaal en onveilig georganiseerde raves te voorspellen."

 

Ook Renaat Vandepapeliere, gekend van R&S deelde zijn mening met ons. "Ik kan wel begrip opbrengen voor het ongeduld bij de mensen. We willen van nature nu eenmaal samenzijn, dat is evident. Maar onder de huidige omstandigheden lijkt me dit echt onverstandig." weet Vandepapeliere.

Ugur Akkus, de man achter Labyrinth Club en Extrema Outdoor, kwam eerder al met een opmerkelijk initiatief onder de noemer "Nee tegen 1,5 meter". Via een Facebookgroep spoorde hij mensen aan de anderhalve meter afstand meer in vraag te stellen en alternatieve maatregelen te zoeken, gezien mensen nu eenmaal sociale wezens zijn.

Ook over het voorval op het Flageyplein heeft hij zo zijn mening. "Ik denk dat dit alleen maar erger en erger gaat worden. Als men denkt dat de jeugd de hele zomer braaf om 1u naar huis gaat, is dit heel naïef ." aldus Akkus. "Er zullen volgens mij veel illegale feesten georganiseerd worden en we zullen nog meer taferelen zien in grootsteden zoals op het Flageyplein." gaat hij verder. 

"Het is beter om gecontroleerde evenementen te organiseren met proffesionals dan het risico nemen dat het volledig uit de hand loopt op een ongecontroleerde manier."

Ugur Akkus

"Het is beter om gecontroleerde evenementen te organiseren met professionals dan het risico nemen dat het volledig uit de hand loopt op een ongecontroleerde manier. Er zijn steeds meer indicaties dat de buitenlucht relatief veilig is. Het wordt dus hoog tijd om testevents te gaan organiseren zodat we hier veel van kunnen leren." besluit Akkus.