E.P.

Albert Van Abbe / SP-X - Figure Jams 004

Albert Van Abbe
8

Albert Van Abbe / SP-X - Figure Jams 004

8
Releasedatum: 
26/02/2018

Voor de vierde release van Len Faki's Figure Jams-label komen noorderbuur Albert Van Abbe en Brusselaar SP-X opdraven. Net als bij de vorige Figure Jams draait het rond het juist combineren van twee artiesten op één release.

De twee artiesten zijn goed gematcht voor deze EP, de raakvlakken zijn net groot genoeg om over een lijn te kunnen spreken, maar toch verschillend genoeg om voor variatie te zorgen.

Albert Van Abbe houdt zich meer bezig met uitgerekte synths en hypnotiserende soundscapes onder almaar door rollende 4x4 techno kicks. Op xNT Implant 001 speelt hij met het contrast tussen traag opkomende synths en nerveus tikkende hi-hats, die strak georchestreerd met de kick uiterst effectief blijken.

Albert Van Abbe lijkt bij xNT Implant 002 meer voor reis dan bestemming gekozen te hebben. De opbouw neemt geduldig zijn tijd rond een warme gelaagde synth, die je zeven minuten dieper en dieper trekt totdat je ineens beseft dat het voorbij is.

Daartegenover staat het hardere werk van SP-X die meer voor resolute dansvloervernietiging gaat met zijn twee tracks. Beiden artiesten moeten het hebben van een gestage opbouw, maar Van Abbe kiest voor trage hypnose, terwijl SP-X zijn nummers rond een heerlijke groove weet op te bouwen en op het juiste moment die opgebouwde spanning weer weet los te laten. Contrast Of Form doet exact dit, een uiterst effectieve groove met strakke percussie en diepe bassen.

Op Searching For Cause voel je de invloed van Robert Hood door je oorschelpen sijpelen. SP-X deelt duidelijk een klankpalet met de technoveteraan uit Detroit, maar hij laat zijn elementen wel op een veel hoger tempo op elkaar volgen.

 

Albert Van Abbe en SP-X zijn beiden sterke talenten die elkaar perfect aanvullen op deze vierde van Figure Jams. De formule is simpel maar schiet ook deze keer in de roos. Fijne techno voor zowel de doorsnee fan als de purist. Een aanrader die de komende maanden waarschijnlijk in menig dj zijn platenbak zal opduiken.

Artiesten in dit artikel