Album

Chinese Man - Shikantaza

Chinese Man
8

Chinese Man - Shikantaza

8
8
Releasedatum: 
03/02/2017

De beatmakers van Chinese Man releaseten begin dit jaar hun nieuwste album, Shikantaza. Dit tweede langspeelalbum is de langverwachte opvolger van hun album Racing With The Sun, dat in 2011 uitkwam.

Chinese Man is een Frans triphopcollectief bestaande uit High KuZé Mateo en SLY, allen afkomstig uit het Franse stadje Aix-en-Provence. Hun muziek kan beschreven worden als een mix van hip-hop, reggae en jazz. Op 3 februari brachten ze hun tweede LP uit, die wij aan een grondige luisterbeurt onderwierpen!

De openingstrack Shikantaza geeft meteen een goede indicatie van hoe de rest van het album zal gaan klinken. Een exotische vocal sample wordt over een diepe, roffelende percussie gegoten terwijl snaredrums, die als knallende zweepslagen klinken, Shikantaza aan een onverbiddelijke 140 BPM doen voortrazen. 

 

Liar, het tweede nummer, brengt je na de opzwepende titeltrack weer tot rust. Op deze track horen we rapper Dillon Cooper en zangeres Kendra Morris, beiden afkomstig uit New-York. Ook op The New Crown verschijnt er een resem gastartiesten, waaronder de piepjonge A-F-R-OA.S.M. en oude bekende Taiwan MC, die we al kennen vanwege zijn passage in diverse oudere Chinese Man-nummers en liveshows. A-F-R-O kenden wij dan weer van het geweldige A Lotta Dark Overtones.

 

Nog een opvallende gast op dit album is R.A. The Rugged Man, een Amerikaanse rapper die eerder al samenwerkte met namen als Wu-Tang ClanJedi Mind Tricks (check zeker Uncommon Valor - A Vietnam Story) en Mobb Deep. Hij is te horen op Modern Slave, een geweldig hiphopnummer dat wij meteen tot onze favoriet van het album kroonden.

 

Enkele van de beste tracks op Shikantaza zijn instrumentaal. Maläd, dat klinkt als Gramatik die sample-inspiratie is gaan opdoen in een Aziatische platenwinkel, is een nummer waar je onmogelijk op kan blijven stilzitten. Ook Warriors is voor ons éen van de betere tracks voor het album. De combinatie van sensuele sitarsamples en een ophitsende percussie houdt je vier minuten lang gevangen in een bezwerende Midden-Oosterse trance.

 

Andere nummers die ons opvielen zijn L'Aurore, dat ons qua stijl wat deed denken aan NymAnvoyé, en Stone Cold, een samenwerking met de Franse zangeres Mariama. Stone Cold biedt in dit album van hyperactieve Aziatische samples en jachtige raps een welkome adempauze, waarnaar wij meermaals teruggrepen.

 

Het heeft even geduurd, maar het tweede album van Chinese Man mag er zeker en vast zijn. De gastartiesten op Shikantaza zijn goed gekozen en voelen nooit overbodig aan. De instrumentale nummers zijn op hun beurt dan weer zo rijkelijk gevuld dat wij de keuze om hier niemand over te laten zingen/rappen alleen maar kunnen toejuichen. Nu is het uitkijken naar de Chinese Man-passage in de AB op 24 maart!