Album

Floating Points - Elaenia

Floating Points

Floating Points - Elaenia

6
Releasedatum: 
06/11/2015

Eindelijk is ie daar; de debuutplaat van Sam Shepherd, de man beter gekend als Floating Points. Na een lange aanloop in de luwte moet Elaenia nu een eerste stevig hoogtepunt worden in de carrière van de Londense producer.

Het openingsduo kenden we al; zowel ideale opener Nespole als het erg instrumentale Silhouettes werden vooruitgeschoven als single. Hier valt meteen op dat de nummers in deze albumcontext nog beter gedijen dan als losse single; ze moeten het vooral hebben van hun flow en een subtiele opbouw van laagjes. De nummers vergalloperen zich dus zeker niet, en dat is al heel wat. Soms worden de verzengende outro's daardoor wel iets te lang uitgesponnen dan goed voor hen is.

Van denderende analoge synths en ratelende drumcomputers (Nespole, Argenté, Thin Air) naar freewheelende jazz-arrangementjes en Bon Iver-gitaarlijntjes (Silhouettes, For Marmish, Peroration Six); Elaenia kan je niet verwijten ééntonig te zijn. Zelfs al temporiserend met soundscapes in de experimentele titletrack komt de Brit vlot weg. Een felrode draad of rotvaart zijn er daardoor niet, een te ontdekken universum aan beats en bleeps echter wel.

Dat de plaat zich soms verliest in een grote duisternis van experimentele probeersels, zorgt ervoor dat er weinig cachet, punch en structuur te horen valt. Het was wellicht niet de bedoeling van Floating Points om met spierballen te rollen, maar voorlopig vergt het toch moeite om de losse eindjes in de nummers te verbinden met elkaar.

Dit is zeker spek voor de bek van dromerige electronica-liefhebbers, analoge gear-freaks en andere Lefto's van deze wereld. Al mag er soms wat meer geraamte in de songs zitten; we konden het gevoel niet onderdrukken dat het soms nogal te lichtzweverig werd.

Dat de man ook live aan te raden is, bewees ie zelf al op Dour. Niets dat u dus mag tegenhouden om eind oktober richting Het Depot af te zakken. Portico krijgt u er zomaar bij!

Artiesten in dit artikel