Album

Floating Points - Reflections - Mojave Desert

Floating Points
Music2017

Floating Points - Reflections - Mojave Desert

7
Releasedatum: 
30/06/2017

Een tijd geleden kondigde de Brit Sam Shepherd, beter bekend als Floating Points, aan een kortfilm te zullen maken samen met Anna Diaz Ortuño. Hierbij zal tevens ook een vijf tracks tellend album uitkomen, genaamd Reflections - Mojave Desert.

Zoals je al had kunnen raden is dit album volledig opgenomen in de Amerikaanse Mojave-woestijn. Shepherd plaatste microfoons in de woestijn om de geluiden die hiermee werden vastgelegd dan naderhand in zijn muziek te verwerken.

De eerste twee singles werden redelijk vroeg gelost: Silirian Blue en Kelso Dunes. Zowel de EP als de kortfilm werden op 30 juni gereleased, hier zijn alvast onze bevindingen over de EP!

Titeltrack Mojave Desert fungeert met zijn mysterieuze, ambient-achtige sound voornamelijk als intro. Het hierop volgende Silirian Blue doorbreekt deze rust echter en is een vijf minuten durende trip doorheen psychedelische soundscapes, jazzy drumpartijen en dromerig gitaarspel. 

 

Vervolgens is het tijd voor Kites, een bizarre en beatloze track waarbij hetzelfde synthpatroon gedurende de hele track voort zweeft terwijl het door een resem aan filters getrokken wordt. Kites voelt voor ons wel duidelijk meer aan als een achtergrondtrack dan een nummer dat je actief gaat beluisteren.

 

Na Kites volgt echter de twaalf minuten durende versie van Kelso Dunes, waarin we de tonen van het voorgaande nummer nog horen na-echoën. Hierdoor wordt het nut van Kites op deze plaat ons alsnog duidelijk. Net als Silirian Blue doet ook Kelso Dunes behoorlijk trippy aan, wij hebben een donkerbruin vermoeden dat Floating Points een interessant soort paddestoel in de woestijn gevonden moet hebben.

 

Dan rest er nog Lucerne Valley. Zoals Mojave Desert een inleidende track is is dit duidelijk een afsluitende. Kalme ambient om te bekomen van de hyperkinetische drumpartijen van Kelso Dunes, en om dit album in alle rust af te sluiten.

Voor een Floating Points-plaat leunt Reflections - Mojave Desert behoorlijk naar rock toe. Voor ons is het niet de beste plaat die de man al maakte, mede door het feit dat drie van de vijf nummers ambient tracks zijn die doelloos naar hun einde toe lijken te zweven. Dit komt uiteraard ook door het feit dat deze tracks gemaakt werden ter ondersteuning van een video.

Artiesten in dit artikel