E.P.

Guy J - MDQ / Diagonal

Guy J
Lost&Found • 2017

Guy J - MDQ / Diagonal

8
Releasedatum: 
27/01/2017

Progressive housegoeroe Guy J heeft al een hele collectie platen op zijn zijn naam en is het kopstuk van zijn eigen label Lost & Found. Met zijn druk tourschema speelt hij vaak op plaatsen met idyllische taferelen. Door zijn reisbelevenissen als dj/producer blijft hij geïnspireerd door zijn omgeving wat steeds weer resulteert in een warme exotische sound. Ook op deze MDQ / Diagonal EP vind je dit gevoel weer terug. Zo blaast hij 2017 leven in met een vleugje dansbare romantiek op zijn thuisbasis Lost & Found.

MDP is genoemd naar de luchthaven Mar del Plata in Argentinië. Hij speelde daar vorig jaar samen met John Digweed één van zijn favoriete sets aan een strand op Mute-festival. Dit was dan ook de inspiratie voor deze nieuwe EP, die de warmte van de zon reflecteert en ook zeker zal doorschijnen in zijn dj-sets.

MDP is één van die tracks met een lange intro van waarde. Je wordt overspoeld door hypnotische sounds gevuld met pads, gefilterde percussie en soundeffecten waardoor een soort surrealistisch beeld rond de luchthaven ontstaat. De percussie komt vervolgens wat op de voorgrond samen met de hi-hats.

Opstijgen is de boodschap van de intro tot op minuut 4, wanneer de kickdrum en hogere drumelementen zuurstof in het nummer blazen. Hierdoor word je als luisteraar lichtjes wakker geschud. Een licht subbaslijntje onderin zal de neus zeker doen kietelen op een groot soundsystem.

Goed gespaarde one shot elementen liggen mysterieus in de mix wat zorgt voor een zuivere atmosfeer. De melodie komt op een sublieme manier in het midden van het nummer en garandeert alweer een lekker zuiders gevoel. De melodie blijft enkele minuten aanhouden en wordt daarna gefilterd onder een meer hypnotische melodie wat voor een mooie wisselwerking zorgt.

Diagonal is een track die tot stand kwam toen Guy J een plaat wou maken om een overgangsgevoel te creëren in zijn sets. Het is een wat meer groovy track met een verleidelijk magisch gevoel. Alle elementen zitten hier wat dieper en worden ook weer leuk gespaard. De algemene vibe is wat donkerder wat voor een subliem contrast zorgt met MDQ.

Ongeveer in het midden van het nummer komt een wat grungy arpeggiator piepen. Het nummer begint nu echt zijn uptempogevoel te krijgen en je wordt verder gezogen door progressieve elementen die een versnellend effect hebben. Het nummer valt naar het einde toe terug op de primitieve beat en bouwt zo lekker af.

Guy J is één van die producers die oprecht trouw blijft aan zijn gevoel. Dit bewijst hij bij elke release opnieuw. Het verhaal in zijn tracks is steeds weer beïnvloed door gegrepen momenten uit zijn bewogen leven als dj/producer.

Artiesten in dit artikel