Album

H.O.S.H. - Stories From Sa Talaia

H.O.S.H.

H.O.S.H. - Stories From Sa Talaia

6
Releasedatum: 
01/06/2017

Er beweegt heel wat rond de Duitse producer H.O.S.H.. De muziekmaker behoort al jaren tot de kern van Diynamic maar volgt nu z'n eigen weg met een eerste album op een gloednieuw opgericht label. Stories From Sa Talaia verscheen op het zelf gestarte fryhide - door een Engelsman uitgesproken moet dat op het Duitse 'vrijheid' lijken. Eind deze maand staat ie ook op Tomorrowland.

Dat eerste album was meteen gratis downloadbaar, maar verschillende samplers volgen nu mondjesmaat. Die losse EP's laten we hier even links liggen, wij bespreken de volledige rit. Op de plaat kwamen enkele mooie samenwerkingen tot stand, met Tim Engelhardt, Pig & Dan, Karmon, Lehar, Musumeci en Johannes Brecht als meest gekende namen.

De nieuwe carrièrewending komt er alleszins niet zomaar. H.O.S.H. had klaarblijkelijk tonnen muziek klaarstaan: niet minder dan twee uur aan materiaal worden nu gelost op deze dubbelaar. De nieuwe nummers liggen volledig in lijn van het eerdere, kalme Diynamic-werk en kunnen zo bij zonsondergang op Ibiza - de thuisbasis van het nieuwe label - gedropt worden.

Mogen we nu niets meer van H.O.S.H. verwachten op Diynamic? Heus wel, maar de Duitser wou met zo'n project niet de volledige planning van z'n labelgenoten overhoop halen. "Het zou egoïstisch zijn om dat te eisen. Daarom start ik een eigen label, waarop ik nog ander talent vanop Ibiza een kans wil geven. Maar Diynamic blijft m'n thuisbasis", vertelde hij aan Deep House Amsterdam

Net als andere artiesten bij Diynamic is H.O.S.H. heer en meester in de opbouw. Waar je het ene moment denkt dat de nummers perfect zijn als langzame openers, kunnen ze wat verderop net zo goed dienst doen als hoogtepunten van jewelste. Toch heerst vooral de subtiliteit.

De plaat opent met de hartslag van z'n pasgeboren dochtertje en eindigt met Natalia's Lullaby, een nummer geschreven voor z'n toenmalige zwangere vrouw. Het zegt veel over de gevoelsmens die achter H.O.S.H. zit. Vrij bewust wil hij die zaken niet wegsteken, maar proberen combineren. Uiteraard mist hij met z'n job fijne momenten met de baby, maar hij beseft even goed vaak thuis te zijn wanneer anderen dat niet kunnen.

Een andere geboorte die gevierd wordt is die van vocalist Lou, gekend van GHEIST. Op The Watergate Affair bewijst hij over een Ry X-achtige kunnen te beschikken. Het nummer gaat over hun ontmoeting in de gekende Berlijnse club waarbij H.O.S.H. aandrong bij Lou om z'n stem te verkennen. Een track met erg hoog festivalhit-gehalte trouwens.

Al vormt die een uitzondering. Standing Still Is Moving Backwards is net als Ocean Data een typische techno-opener. Fire & Ice eveneens, maar een pak melodieuzer. De rust blijft immer gevrijwaard.

De motor slaat nog wel paar keer aan hoor, zoals in O Fratello Mio met Lehar. Een onaflatende drive, glasheldere drums en spinnende synths lijken eindeloos door te lopen zonder ooit diep te graven. Dat doet pakweg Fighting The Daemons wel. Duister ratelende lijntjes en grooves vormen de basis van wat een perfecte late night afsluiter kan zijn.

Voor de fans van Diynamic is dit smullen, maar met de twee uur materiaal dat H.O.S.H. klaarkookte dreigt het gevaar van de eenheidsworst achter de hoek. Vervelen wordt het nooit, spannend slechts af en toe.