Album

James Holden & The Animal Spirits - The Animal Spirits

James Holden
9

James Holden & The Animal Spirits - The Animal Spirits

9
Releasedatum: 
10/11/2017

Er heeft altijd al een zweem van mystiek rond James Holden gehangen. Veel foto's of interviews van de producer/labelbaas van Border Community zijn er niet te vinden. Desondanks weten wij dat de man niet in een hokje te duwen is, zoals hij nog maar eens haarfijn bewijst op zijn nieuwste album: The Animal Spirits.

Sinds kort kan de Britse producer zichzelf ook bandleider noemen, aangezien hij voor zijn laatste album met het improvisatie-ensemble The Animal Spirits samenwerkte. Verwacht je niet aan de puur elektronische sound zoals in zijn remix voor Nathan Fake's The Sky Was Pink, wel aan een prachte verzoening tussen verschillende invloeden.

Mensen die Holden al lang volgen weten dat iedere release een verrassing is. Hij is één van de weinige producers die zichzelf steeds opnieuw uitvindt en vecht tegen het conservatisme binnen de muziekscene, hiermee toont hij aan dat er met elektronische muziek nog zo veel meer aan te vangen is dan synthesizers en repetitieve beats alleen.

Net zoals zijn The Inheritors uit 2013, weet hij met The Animal Spirits vriend en vijand te verrassen. Psychedelica, Trance, Folk, Electronica, Ambient,... Dit album is zo eentje dat erin slaagt om genres om te vormen waarbij je je soms kan afvragen of je nu naar een volledig nieuw subgenre zit te luisteren. Maar wat nog meer verrast is de sinecure waarmee Holden dit alles samenbrengt.

Neem nu Pass Through The Fire. Een jazzsaxofoon, een stevige drumroll en dan nog een heleboel sounds die amper te herleiden zijn naar een bepaald instrument, waaronder de noisy synthesizergeluiden, zorgen nog steeds voor een gestroomlijnd geheel. Alles valt perfect op zijn plaats en desondanks dat je het nummer wel druk kan noemen, klopt alles toch. Georganiseerde chaos noemen we dat dan!

Deze trend is over het hele album terug te vinden: volle muziek, tot in de puntjes afgewerkt, die boeit van begin tot eind. Door de improvisatie van The Animal Spirits klinken geen twee tracks hetzelfde, terwijl elk nummer toch bijdraagt aan een coherent geheel.

Terwijl het heerlijke Each Moment Like The First misschien één van de meest uitgesproken elektronische nummers is van het album door de zweverige pads en trage drumroll, is Thunder Moon Cathering dan weer een puur jazznummer door de sax en de geïmproviseerde drums. Het is deze afwisseling die dit album zo boeiend maakt en James Holden zo geniaal.

James Holden heeft ons meer dan ooit verrast met dit album. Zoals het geluid de kwaliteit heeft van een elektronisch muziekalbum, heeft het de compositie van een jazz-album. Alles klopt in dit plaatje en wij durven deze release zonder twijfel tot éen van de meeste vernieuwende albums van dit jaar rekenen.

Artiesten in dit artikel