Juan Atkins & Moritz von Oswald present Borderland - Transport LP

Juan Atkins
Tresor • 2016

Juan Atkins & Moritz von Oswald present Borderland - Transport LP

7
Releasedatum: 
29/04/2016

Het Berlijnse techno-instituut Tresor viert dit jaar zijn eerste jubileum. Hun 25-jarig bestaan vieren ze met een rits evenementen in hun eigenste club, internationale showcases en enkele releases op hun label. Transport, een collaboratie van Juan Atkins en Moritz von Oswald als Borderland, is er daar eentje van.

Atkins en von Oswald, afkomstig van twee cruciale steden in het technomekka, namelijk Detroit en Berlijn, brachten al eerder samen een langspeler uit. De toenmalige release kreeg de naam Borderland mee, die ze nu opnieuw gebruiken als naam voor hun samenwerking. Het album kreeg ditmaal de titel Transport en telt 7 hypnotische, diepe, laidback technotracks. 

Het album opent met het gelijknamige Transport dat goed dienst doet als intro waarbij een pulserende beat het gezelschap krijgt van een synth die langzaamaan op hol slaat. Lekker als je je ogen sluit!

Lightyears heeft een strakke 4/4 beat, daar waar de synth niet zo rechtlijnig is en zich regelmatig op een spacey manier vrij verspreidt. Hierop volgen tracks zoals Odyssey en Riod die perfect zijn voor een late night trip doorheen het hele hand. Transport bevat dan ook weinig materiaal dat speelbaar is tijdens de piekuren in clubs. 

De kortste track Merkur (een goede 4 minuten lang) galoppeerd met een droge electrobeat en lijkt ook wat weg te hebben van breakbeat. 2600 bevat uiteenlopende acidklanken waarbij Atkins en von Oswald een serieuze portie reverb aan toegevoegd hebben. 

Deze LP sluit af met Zeolites, wat misschien wel de meest melodieuze plaat is van het gehele album. Een diepe kick en een pakkende snare begeleiden de heerlijke baslijn. Op het appel komen ook nog melodieën die dan eens sneller, dan weer traag gepitcht worden. 

Transport is een pareltje van twee titanen uit de technoscene waarbij beiden hun invloeden uit typerende steden als Detroit en Berlijn laten samenvloeien. Het album wordt gekenmerkt door heel uiteenlopende spacey klanken wat het moeilijk maakt om het een leuk samenhangend geheel te vinden, al slagen Juan Atkins en Moritz von Oswald hier wel degelijk in. Heading home na een nachtje stappen? In je cd-drive van de auto steken die handel!