Letherette - Last Night On The Planet LP

Letherette

Letherette - Last Night On The Planet LP

8
Releasedatum: 
25/11/2016

De Britten Andy Harper en Richard Robert, beter gekend als Letherette, brachten onlangs een nieuwe langspeler uit. Dit album, Last Night On The Planet genaamd, is de opvolger van hun gelijknamige album, Letherette, en is hun tweede langspeler. Ook dit album kwam uit op het befaamde label Ninja Tune

Openen wordt er gedaan met Momma, een samenwerking met de Ierse rapper Rejje Snow. “I just wanna best the best rapper” zegt Snow in het begin van dit nummer. Hem deze prijs overhandigen voor dit nummer zou wat overdreven zijn, maar al bij al doet hij het zeker niet slecht. Het tweede nummer, Rich & Dan, is meteen onze favoriet op de plaat. Deze drieënhalve minuut durende track is er eentje om languit op achteruit te leunen en zou zo uit éen of andere majestic-afspeellijst kunnen komen. Dit is het enige nummer op dit album dat ons echt deed denken aan het vroegere werk van Letherette (bijvoorbeeld aan het nummer Maybe).

Shanel en Wootera zijn dan weer een stuk actiever. In Shanel worden breakbeats gecombineerd met een deep house-achtige bas die, net op tijd, in het midden van het nummer een verrassende wending neemt waardoor het nummer ons alsnog kon overtuigen. Wootera is een housenummer waarbij wij onwillekeurig aan artiesten als Four Tet en Pearson Sound moesten denken.

Ook de volgende drie nummers (Dog Brush, Frugaloo en Soulette) zijn qua tempo redelijk energetisch en barsten van de experimentele geluiden en samples. Qua stijl moesten zijn deze nummers vergelijkbaar met het werk van SCNTST, de jonge Duitser die kind aan huis is bij Boysnoize Records en onlangs nog met nieuw werk op de proppen kwam.

De nummers Bad Sign (een samenwerking met Jed & Lucia) en Rubu zijn veel kalmere nummers die met momenten zelfs naar ambient toeleunen. Vooral Rubu vinden wij een heerlijk nummer. Deze tracks staan telkens op zorgvuldig gekozen momenten op de plaat, waardoor er tussen de actievere nummers steeds tijdig een rustiger intermezzo wordt ingelast.

Dit album begon met een hiphopnummer en eindigt ook met eentje. Last Night on The Planet is een samenwerking met Amerikaans rapper Pyramid Vritra. De beat van dit nummer is vrij atypisch voor een hiphopnummer maar dit kunnen wij alleen maar toejuichen, Last Night on The Planet is mooie afsluiter. 

Na een eerste luisterbeurt misten wij wel nummers die ons écht konden overtuigen, zoals er op hun vorig album D&T en After Dawn waren. Dat gezegd zijnde is Last Nigh On The Planet nog steeds een goed album en wij hebben het gevoel dat we tijdens toekomstige luisterbeurten zeker nog ontdekkingen zullen doen. 

Tracklist:

  1. Momma feat. Rejjie Snow 
  2. Rich & Dan 
  3. Shanel 
  4. Wootera 
  5. Bad Sign feat. Jed & Lucia 
  6. Dog Brush 
  7. Frugaloo 
  8. Soulette 
  9. Rubu 
  10. Last Night On The Planet feat. Pyramid Vritra
Artiesten in dit artikel