Album

Machinedrum - Human Energy

Machinedrum
Ninja Tune • 2016

Machinedrum - Human Energy

7
Releasedatum: 
30/09/2016

Na eerder dit jaar al met zijn ander project Sepalcure een album te releasen, brengt de Amerikaanse producer Travis Stewart op 30 september zijn eerste langspeler sinds 2014 uit. Human Energy, uitgebracht op Ninja Tune, wordt nu al bestempeld als het album waarmee Machinedrum een nieuwe weg inslaat. 

Elke LP van deze elektronische pionier bezorgt ons het gevoel dat zijn muziek constant evolueert. Waar Vapour City niet vies was van industriële sounds, flirt Machinedrum op Human Energy vooral met de mainstream. Zijn snelle beats blijven thans bestaan, maar worden op het nieuwe album bijgestaan door kleurrijke, energieke geluiden. 

Volgens Travis zelf reflecteert het album een nieuw hoofdstuk in zijn leven: hij verhuisde naar L.A. en verloofde zich. Genoeg zaken om gelukkig van te worden en precies dat straalt het album ook uit. Zijn inspiratie groeide eveneens uit zijn fascinatie voor spirituele genezing, meditatie en dergelijke zaken. 

I played the songs for friends and their immediate reaction was that the songs made them feel something in their bodies, like the music was pouring energy into them. 

Human Energy telt vijftien op zich staande nummers, maar die toch hun plaats vinden in Travis zijn happy, kleurrijke universum. Zo ook bij de intro Lapis. Een stijgende arpeggio die normaal gezien de weg naar een drop zou leiden, blijft op Human Energy constant in een stijgende lijn, tot ze voldaan overgaan in de volgende track. Hier is alvast een sneak peek:

Het tweede nummer Morphogene wordt ingezet door kalme chimes-tonen en bevat meteen één van de vele features op het album met turntablist & zanger Ruckazoid, actief op Dj Shadows Liquid Amber-label. Happy, zelfs aanleunend tot 'kawaii' melodieën gepaard met de snelle beats zijn schering en inslag op deze LP.

Machinedrum zou Machinedrum niet zijn als hij al niet wat sneak peeks zou delen voor de release. De drie tracks Angel Speak, Do It 4 U en summer-anthem Dos Puertas werden al volledig op het wereldwijde web gedropt, op de rest was het nog even wachten.

Angel Speak hoort bij onze persoonlijke favorieten met zijn uptempo beats die de vergelijking met reggaeton eer aan doen. High-pitched vocal cuts, maar ook vocals van MeLo-X (die eveneens meewerkte aan Beyonce's Lemonade) maken dit nummer tot wat het is: puur feest. 

Deze soort vocals keren geregeld terug met uitzondering tot enkele semi-instrumentale (geen tekst, eerder tonen) nummers. Surfed Out is hier een voorbeeld van: de sample van aanspoelende golven in Californië gepaard met engelachtige tonen werkt meditatief. Hier zat meer in volgens ons, vooral omdat het nummer maar 45 seconden duurt.

Isometrix begint zowaar met naar hardstyle toeleunende bassen. Als je hier niet wakker van wordt, weten we het ook niet meer. Aan het einde van zijn set op Horst Festival was de hardstyle dus warempel afkomstig van dit nummer. Eerlijk gezegd stoort het ons niet eens, een welkome afwisseling op de soms generieke 'poppy' nummers.

White Crown heeft dan eerder iets robot-achtigs, retro 80's sounds die een pak versneld zijn en een liefdeskind met fast-paced beats hebben gemaakt. Stel je een spannend gevecht voor in een kitsch kung-fu film met een tempo dat ons laat afvragen hoe we hier ooit in godsnaam op kunnen dansen.

"Listen to the sound of my voice, the timbre, the rhythm, the tone.". Ocean Of Thoughts staat compleet in het teken van meditatie. Met geruis op de achtergrond neemt de spreker ons mee op een reis doorheen het nummer. Melodische tonen nemen soms de overhand, om het uiteindelijk toch neer te leggen voor de rustgevende stem.

Als afsluiter moet Colour Communicator qua energiepeil absoluut niet onderdoen voor de andere nummers. Meer zelfs, het lijkt straf genoeg wat op PC Music. Met zijn over the top vocals en pitch-shifts weet Travis Stewart het PC Music-plaatje perfect in te kleuren. Een samenwerking die volgens ons niet mis zou zijn! 

Omgevormde vocals, kawaii samples & uptempo beats, dat is wat wij bijhouden van Machinedrumnieuwste album. Een overdosis energie kon het album ons geven, maar spiritualiteit? Jammer genoeg wordt het potentieel van nummers zoals Surfed Out en Colour Communicator niet de hele tijd vast gehouden. 

Artiesten in dit artikel