Single

MONOMONO - Nico (Feat. Dijf Sanders) (Single)

Monomono
8,5
Music2018

MONOMONO - Nico (Feat. Dijf Sanders) (Single)

8,5
Releasedatum: 
15/05/2018

MONOMONO is het project van violiste Hester Bolle (je kent haar van Oaktree) en grafisch- en geluidskunstenaar Anne van de Star. Nico is nog maar de tweede single die ze samen uitbrengen, maar beide nummers zijn van zeer hoge kwalitieit (tot daar de spanning van deze review).

Nico is dus MONOMONO's tweede single. Deze maakte ze niet alleen: Dijf Sanders kwam een handje helpen. Na één keer luisteren herken je onmiddellijk Dijfs wereldse percussie.
Ook horen we in Nico voor het eerst viool.

Hoewel de helft van de band een violiste is, ontbrak die in de vorige single Jouska. Nuja ontbrak, hij was er niet, maar ontbreken is iets anders.

In Nico dus wel viool, maar geen viool zoals je die doorgaans hoort: de track opent met valse vioolklanken. Deze dissonanten misstaan echter nergens en vullen de stevige elektronische beat net erg goed aan. We horen de vreemdste geluiden (is dat een rijdende trein in de intro?), vaak met een dosis reverb. Dit echter zonder dat de track zijn kracht verliest en een modderhoop van reverb wordt.

Na ongeveer drie minuten sijpelt de viool weg en krijgt de elektronica de track voor zich alleen. De laatste twee minuten voelen als een club-remix van de vorige drie. Een leuke manier om de veelzijdigheid van de producers te tonen.

Deze toptrack is, naast andere pareltjes, ook te beluisteren in de tweede aflevering van Fuzz Radio die draait rond Experimental. Je beluistert hem hier.

Een dissonante viool trekt sowieso de aandacht, maar voeg er wat Dijf Sanders en een portie stevige, erg goed gemaakte elektronica aan toe en je hebt een toptrack als NicoNico is mainstream genoeg om de luisteraar niet uit te putten en experimenteel genoeg om de aandacht van iedereen te trekken en vast te houden. Het is voor ons uitkijken naar een volgende (en graag grotere) release!

Artiesten in dit artikel