Album

Omar Souleyman - To Syria With Love

Omar Souleyman
6

Omar Souleyman - To Syria With Love

6
Releasedatum: 
06/10/2017

To Syria With Love is het nieuwe album van Omar Souleyman. Toepasselijk natuurlijk, aangezien Omar zelf van Syrië afkomstig is. In het verleden maakte hij al platen samen met Four Tet, Björk en Modeselektor, voor dit album schakelde hij de hulp in van producer en landgenoot Hasan Alo. Het resultaat is niet altijd even sterk.

Souleyman vond voor zijn nieuw album onderdak bij Mad Decent, het label van Diplo. Dit album is de opvolger voor het succesalbum Bahdeni Nami dat uitkwam in 2015. De invloed van Alo in dit nieuw album is duidelijk te horen, zo duiken er heel wat brute (en soms monotone) techno-elementen op.

Souleyman begon zijn muzikale carrière als een zanger op huwelijken. Zo bracht hij ongeveer 500 live-albums uit als herdenking aan zijn huwelijksoptredens. 

Alo komt trouwens ook uit de zwaar geteisterde Hasaka-regio in Syrië. Heel wat nummers op dit album gaan over de oorlog die nu al jaren woedt in zijn thuisland. In het eerste nummer Ya Boul Habbari zingt hij bijvoorbeeld: "Jullie houden mijn ziel al een jaar gevangen, stuur me alsjeblieft wat nieuws, een keer per maand".

Het tweede nummer op het album is Ya Bnayya. Deze vormde tevens de eerste single en was ook al bij ons op enkele radiozenders te beluisteren (op Stubru zelfs live). Ya Bnayya betekent 'meisje', het nummer gaat over een herinnering van toen hij verliefd werd op een mooie brunette. Het nummer zelf kunnen we best omschrijven als opzwepend. Met een hoofdrol voor de mijwiz-klanken; dat is een blaasinstrument uit het Midden-Oosten.

Het nummer Aenta Lhabbeytak wijkt in tempo af van al de rest. We krijgen hier ook heel wat dramatische pianotoetsen naar het hoofd gesmeten. Het nummer kan ons niet echt bekoren, ondanks de groteske beats en backdrop.

De laatste twee nummers spelen op een heel ander thema in: vrede. Maar ook een hoge dosis gelatenheid. In het voorlaatste nummer Mawal zingt hij: "Ik ben het beu om een thuis te zoeken, en dat er gevraagd wordt naar mijn naasten. Mijn ziel is gewond." Dit nummer klinkt dan ook erg gelaten en bedaard. Haast niet te vergelijken met de eerste nummers op het album, maar wel erg mooi.

Omar Souleyman heeft zijn eigen stijl. Dat zal niemand betwisten. Nummers als Ya Bnayya, maar ook het ingetogen Chobi, vallen zeker bij ons in de smaak. Voor heel wat andere nummers op dit album vinden we het werk van Alo in combinatie met de stem van Souleyman geen groot succes. De hevige kicks van Alo staan vaak in schril contrast met de boodschap die Souleyman wil overbrengen.

Artiesten in dit artikel