Album

Pocket Knife Army - This Time I'll Come Out Unharmed

Pocket Knife Army
2015

Pocket Knife Army - This Time I'll Come Out Unharmed

7
Releasedatum: 
09/12/2015

Na wat single -en EP werk komt Pocket Knife Army nu ook met een volledig album op de proppen. Het Utrechtse electroduo Erwin Tuijl en Desirée Coumans, dat zich naar eigen zeggen vooral focust op de live performance, pakt uit met This Time I’ll Come Out Unharmed.

Het album wordt uitgebracht in eigen beheer en staat dus los van een record label. De do it yourself filosofie van het duo stopt dus niet bij de producties en de uitvoering van de muziek, maar gaat door tot de uitgave ervan.

Door middel van synthesizers en drummachines situeert Pocket Knife Army zich ergens in de wereld van de experimentele electronica. Het tegengewicht daarvan is Desirées heldere engelenstem en akoestische gitaar. Een extra dimensie die bijna doet vermoeden dat Portishead zich met de productie heeft gemoeid.

Met Grow Up zet Pocket Knife Army meteen de duistere toon waar ‘electro pop noir’ voor staat, een genre waarmee de jonge Nederlanders wel eens geassocieerd worden. De beat werkt in eerste instantie niet opzwepend maar de melancholische vocals maken veel goed. Wanneer de climax dan uiteindelijk valt blijkt Grow Up toch nog een sterke plaat te zijn die vooral honger doet krijgen naar de rest van het album.

De akoestische gitaar doet zijn intrede in Wolf Of Memphis. Na een ingetogen intro van een dikke minuut breekt er opeens een beat los van zo’n 140 bpm die aan electrotrash formaties zoals Kap Bambino of Crystal Castles doet denken. Een invloed die vooral aan het einde van Wolf Of Memphis, wanneer het echt trashy wordt, sterk naar voren komt.

Bij de titeltrack Unharmed en de aanloop naar die track (This Time I’ll Come Out) is het meteen duidelijk dat This Time I’ll Come Out Unharmed een album is dat je in zijn totaliteit moet beluisteren, omdat de nummers op elkaar inspelen. De twee platen samen creëren opnieuw een duistere intro die dreigt te ontsporen in iets chaotisch.

Die chaos komt er nooit. In de plaats daarvan vangt Unharmed aan met Desirées zachte stem en subtiele pianotoetsen. Van chaos naar intimiteit in een fractie van een seconde, iets wat we ook al gewoon zijn van Duitse grootheid Apparat. Unharmed is een sterke plaat met een grote dosis hitpotentieel.

Ook in Still A Daugther, If Only I Would Listen en 89 blijft de duistere ondertoon dominant. Het contrast tussen de duisternis en de hemel blijkt dan ook de rode draad door het volledige album. Hadden we de link met Portishead al gelegd?

Bij Cowboys horen we ineens iets dat we nog niet zijn tegen gekomen in het album. Scherpe electrosounds gemixt met een vette streep distortion. En zelfs het engelengezang wordt kordater. Cowboys doet ons aan Goldfrapp denken en is misschien wel onze favoriet van het album. Ongetwijfeld is het ook een enorme knaller tijdens Pocket Knife Army’s liveshow.

Na die knaller brengt - zoals de naam doet vermoeden - When She Becomes A Rose terug wat rust in het album. Ook in Goodbye keert de akoestische gitaar terug en laat Desirée heer meligste zangkunsten horen. Evanescence is er niks tegen.

Zowel de naam als de outro van Goodbye hinten dat het album erop zit. Maar dat is buiten Speak gerekend, dat Goodbyes outro gewoon verder zet. Speak is de meest ingetogen plaat op het volledige album. Een nummer om spontaan hartzeer van te krijgen. Het enige wat je dan terug kan opkrikken is het album nog eens draaien.

This Time I’ll Come Out Unharmed is al fysiek verkrijgbaar maar op de digitale versies via Beatport en iTunes is het nog wachten tot 9 december. In Nederland zijn ze er al steevast van overtuigd dat Pocket Knife Army het land zal veroveren. Er zit dus maar één ding op als we net zoals in het voetbal een paar stappen voor willen zijn op onze noorderburen: naar hier halen die handel!

Het volledige album staat inmiddels op Spotify.

This Time I’ll Come Out Unharmed is een totaalalbum dat je het best integraal kan beluisteren in de auto of net voor het slapen gaan. We herkennen invloeden van een intieme Portishead, Goldfrapp of Hooverphonic tot een opzwepende The Knife, Crystal Castles of Kap Bambino. Nu maar hopen dat hun live-act waar iedereen zo enthousiast over is, even goed klinkt als het album.

Tracklist:

 • 1) Grow Up
 • 2) Wolf Of Memphis
 • 3) (This Time I’ll Come Out)
 • 4) Unharmed
 • 5) Still A Daughter
 • 6) If Only I Would Listen
 • 7) 89
 • 8) Cowboys
 • 9) When She Becomes A Rose
 • 10) Goodbye
 • 11) Speak
Artiesten in dit artikel
Tags