Album

Sigha - Metabolism

Sigha

Sigha - Metabolism

8
Releasedatum: 
24/02/2017

Eind februari releasete James Shaw, ook wel bekend als Sigha, zijn nieuwe album op het Gentse Token Records. Met Metabolism levert de in Berlijn wonende Brit zijn tweede langspeelalbum, vier jaar na de release van zijn Living With Ghosts LP. Het is tevens zijn derde release op Token, eerder bracht hij al de singles Christ Figures en Our Father uit.

De eerste track, Suffocate, is een dreigend nummer dat de rest van de CD aankondigt als een poort die onheilspellend opengaat om de achterliggende duisternis te onthullen. Vanaf seconde éen word je erop gewezen dat zonneschijn niet het thema van dit album is. 

Net zoals in de openingstrack is Sigha's muziek ook op de rest van het album regelmatig sterk atmosferisch. Wij denken dan aan tracks als Porcelain, een track die klinkt als een industriële machine die produceert op het tempo van abstracte drumpatronen, of het behoorlijk experimentele Coming Apart.

Anderzijds staan er op Metabolism ook een aantal rasechte technotracks. Wij denken bijvoorbeeld aan Strobing, een nummer dat voorgestuwd wordt door venijnige kickdrums en een elektronische, knarsende bas. Dit is hoe techno moet klinken. Ook Interior, waarin het tempo nog iets hoger ligt, kan onder de noemen 'stevig' geklasseerd worden en zal live zeker tot bewegen aanzetten.

Een andere track die ons opviel was Stabbing, mede omdat de synths in deze track iets licht over zich hebben, hetgeen opvalt tussen de obscure diepte op de rest van het album. Ook de drums die je bij deze track om de oren vliegen maken van Stabbing een uitschieter op deze LP.

Metabolism is geen techno-album dat voor iedereen is weggelegd. De duisternis en abstractie die aan de hand van experimentele sounds doorkruipen tot in de kern van dit album zullen voor sommigen misschien een tikkeltje te onorthodox zijn. Wij zijn Metabolism echter wel blijven opleggen en zullen dat de komende weken ook blijven doen.

Artiesten in dit artikel