E.P.

Stavroz - Silent Spring

Stavroz

Stavroz - Silent Spring

8
Releasedatum: 
30/04/2015

Vier getalenteerde individuen die samenwerken, dat moet wel vuurwerk geven. Bijna 5 jaar geleden ontstond Stavroz als het muzikale liefdeskind van twee geluidsingenieurs. Ondertussen zijn ook twee andere muzikanten vaste waarden geworden in de band. Tussen het vele touren door vonden de jongens tijd om hun nieuwe Silent Spring EP samen te stellen.

Stavroz behaalde eerder dit jaar de tweede plaats in de RBE awards voor 'breakthrough artist'

Stavroz werd vorig jaar tweede op de Red Bull Elektropedia Awards in de categorie 'Breakthrough Artist'.

De balkan sound die in de eerste nummers van Stavroz heel duidelijk aanwezig was, heeft tegenwoordig plaats gemaakt voor een meer clubby en minimal vibe. Een evolutie die wij wel weten te appreciëren. Dat de jongens veel van hun mosterd uit het genre jazz hebben gehaald, komt het muzikale karakter van hun producties ten goede.

De EP's van Stavroz vallen niet te omschrijven als 'another house EP', maar bevatten keer op keer tracks die naast de repetitieve beat ook ontzettend veel diepgang vertonen. Ook in deze Silent Spring EP zitten in elk nummer elementen die je niet zou verwachten in een elektronische houseproductie.

Silent Spring opent meteen met de vertrouwde gitaar waarmee The Ginning twee jaar geleden onze harten veroverde. Doorheen het nummer worden gewaagde en als het ware industriële klanken mooi afgewisseld met een zacht pianodeuntje. 

Stavroz - The Ginning

A Great Day To Fly A Kite is zonder meer ons lievelingsnummer van deze EP. Van in het begin neemt de rhytmische housebeat je mee, waarna de track de tijd neemt om zich volledig te ontplooien. Alle instrumenten komen helemaal tot hun recht in dit harmonisch samenspel.

In het laatste, zeer intrigerende Should've Brought An Umbrella, word je om de acht maten verrast door een nieuw element in het nummer. Het gala van reeds gebruikte instrumenten wordt hier nog maar eens uitgebreid.

Deze Silent Spring EP trekt je mee in een roes waaruit je niet wilt ontwaken. Als je tijdens het luisteren even de ogen sluit, waan je je op je rug op een zonovergoten grasveld. Extra leuk is het feit dat deze EP een mooi afgewerkt geheel vormt, de afzonderlijke nummers gaan naadloos in elkaar over. Stavroz slaagt erin om met house doorspekt van jazzy elementen een breed publiek aan te spreken en dat nog eens te overtuigen ook.