Album

STUFF. - STUFF.

STUFF.
Buteo Buteo • 2015

STUFF. - STUFF.

9
Releasedatum: 
13/03/2015

Beeld u even in hoe de soundtrack van Alice In Wonderland had geklonken indien hij geschreven was door BadBadNotGood en Flying Lotus. En dat diezelfde soundtrack gemixt werd door Kraftwerk en Boards of Canada. Terwijl iedereen zich tegoed heeft gedaan aan MDMA. Het resultaat zou ergens in de buurt van het debuutalbum van STUFF. komen.

STUFF. laat zich amper definiëren in één label. Eclectisch is een woord waarmee al te vaak gedweept wordt in recensies, maar bij de titelloze debuutplaat van deze Gents-Antwerpse coalitie komt het pas echt tot zijn recht. STUFF. stelt een collage tentoon van alle genres waardoor ze zelf zijn beïnvloed en het resultaat is meer dan een voor de hand liggende mix daarvan. Niet dat we graag met dure termen gooien, maar plak er gerust synergie of symbiose op.

Een nachtmerrie voor puristen, maar laat dat net ook hun succes zijn. Wat zeker is: aan de basis ligt progressieve jazz - niet onlogisch gezien de meerderheid van het collectief uit het conservatorium voortkomt -  die ferm gaat aanleunen bij hiphop en electronica. En tussendoor komt daar nog een hele hoop bij.

Voor velen zal STUFF. al lang geen onbekende meer zijn. Ze mochten in de eerste Belgische Boiler Room de spits afbijten en als meest recente 'Artist in residence' van Ancienne Belgique mogen ze Gilles Peterson, Kutmah en Lefto tot hun schare fans rekenen. Over de jaren hebben ze een livereputatie opgebouwd dankzij een resem optredens en die straalt ook af op dit debuutalbum.

Net zo vaak als ze van de ene invloed naar de andere hoppen, dreigt de richting en focus van een nummer totaal te verspringen. Bij momenten levert dat onvoorspelbare schizofrenie op zoals in de krankzinnige dub van Ahfreaq. Ook Sifa, een lome en spacey mix van future funk en hiphop, staat bol van deze dreiging.

Maar STUFF. kan evengoed subtiel en gemoedelijk te werk gaan. In het toepasselijk getitelde Skywalker zoekt de band al tippelend nieuwe oorden op, met als resultaat een gloomy en stoned stukje afrobeat meets spacepop. Het weemoedige Caves bewijst dat de band ook liefdesmateriaal voor in de slaapkamer kan schrijven.

Headnodmateriaal Walking Headz en Java zijn schatplichtig aan Beastie Boys en even wispelturig als Hudson Mohawke. Basgitaar wordt geslapt, snaredrums worden gemept en gaandeweg worden een dozijn ideeën door elkaar gegoocheld.

De dreigende bombast die opener Event Horizon aan de dag legt verdient met gemak zijn eigen paragraaf. Intense, onheilspellende drums worden door elektronica begeleid en laten de opgebouwde spanning net op tijd los. Zelden zo aangetrokken en nieuwsgierig geweest naar de rest van een album. STUFF. takes you places!

Zeg uw vakantieplannen af en laat u halsoverkop dit experimenteel doolhof instuiken, dat met een kop die op springen staat door XTC. Uw leven is nadien nooit meer hetzelfde. Good STUFF.!

Artiesten in dit artikel