V.A. - Studio Ibiza '16

Satin Jackets
541 • 2016

V.A. - Studio Ibiza '16

7
Releasedatum: 
24/06/2016

Een nieuwbakken traditie ondertussen; sinds begin juli zit Studio Brussel met uw en mijn belastinggeld op Eivissa. Daar levert het een Ibiza-special af met clubtracks, interviews en guestsets vanop het partyeiland. Een nobele missie, die bovendien heel wat bijval krijgt. Want...

"Eindelijk deftige radio!" en "Was het zo maar het hele jaar door!" roepen puristen om het luidst. Ietwat overdreven - maar waar rook is, is vuur. Het doet namelijk deugd om het stramien der a-roulatie overboord te gooien en eens een uur geen reclame, hondsdolle jingles of pietluttig gebrabbel tussenin te horen. Gastheer van dienst is Playground-presentator Jeroen Delodder, die naast pootje baden in het zwembad ook nog fijne gasten als Mickey, Nico Morano en Lost Frequencies ontvangt.

Allemaal mooi, maar what's in it for us? Een verzamelaar, godzijdank! De compilatie is opgedeeld in drie schijfjes met zowel het beste van nu en weleer, aangevuld met een mix door Satin Jackets. De volledige tracklist vind je hier. Welaan, dan!

Now

Beginnen doen we met all killer, no filler. Format:B, The Magician (met het frisse Shy) Mickey (die eindelijk lijkt door te breken en ook dit jaar op WeCanDance speelt), Kaytranada (met een uitstekend debuutalbum onder de arm), Julio Bashmore (die de zomer van 2015 voor z'n rekening nam), vreemde eend Moderat (ons interview!), Damian Lazarus (ontdek 'm op Dour!), Kölsch (ons interview!), de supercombo Metronomy x Fatima Yamaha, NTEIBINT (met het zomerse Hide In), Flume (onze review!), Disclosure (met leuke verrassings-EP) en Stavroz (check ze in Gent) tekenen voor de hitjes van het moment.

Weinig verrassingen dus, en ook scheve schaatsen zitten er amper bij - op Odd Mob (Into You), MK (Piece Of Me) en Limits (Keep On) na. Die nummers waren eerder iets voor op Studio Magaluf. Ontdekkingen zijn dan weer Nicky Night Time en Kalyma.

Sunset Classics

Ibiza is niet op één dag gebouwd, wel integendeel. Als verlengstuk van de Switch en De Maxx-compilaties lijst Studio Brussel ook hier met recht en rede een handvol klassiekers op. Helaas zijn dat vaak gerecycleerde passages vanop de eerder vermelde verzamelaars, maar net daarom zijn het classics, right?

Sven Van Hees (te bezichtigen op Laundry Day), Blaze, de geweldige Julien Jabre, Âme (die met een nieuw album komt), John Talabot (die een nieuw sublabel startte), PoolsideAeroplane (die samensmolt met Alex Metric), jeugdsentiment Ricky L, Gui Boratto (met een indrukwekkende liveset op DGTL), Didier Sinclair en supercombo Azari & III x Jamie Jones zijn ideaal tijdens de BBQ, het nachtelijk cruisen of WK Strandstoelliggen - en zullen dat voor altijd blijven.

Poolside Mix by Satin Jackets

Last but not least mogen Satin Jackets dankzij een welgemikt steuntje van het label de derde schijf volmixen. Hoewel de hits en klassiekers ook een haast naadloze flow tevoorschijn toverden lijkt dat wat overbodig, maar we krijgen graag ongelijk in deze. Het Duitse duo graait voornamelijk uit de Eskimo-platenbak en temporiseert daarmee. Tropische house die meer aandacht schenkt aan melodie dan aan pompende beat, zo hebben we ze graag.

Knight One en Atella openen, maar dreigen de mix meteen in een lome sfeer te steken. Lindstrøm & Prins Thomas (met nieuwe plaat) en vooral Man Power behoeden dat. Nadien is het nog aangenaam kennismaken met Majestique en Downtown Party Network. Satin Jackets zelf passeert nog tweemaal, het slotakkoord is voor Eskimo-trio Aeroplane, Horixon en NTEIBINT. Met het label als kwaliteitsstempel weet je dat je niet slecht zal varen bij deze eerder langzame mix.

Jammer dat iconen als Duyster gaan, maar fijn dat er ook plaats is voor initiatieven die na een jaargang of drie maar aan populariteit blijven winnen. Met zo'n fijn gevarieerde compilaties keer op keer is een nieuwe vaste waarde in de maak. Heel de zomer, please?