10 Days Off - Dag 7

Door Sidney Ameel |
Geplaatst op 20/07/2012

Door / Op 20 jul 2012 / Reageer

Releasedatum:
19/07/2012
5

De Gentse Feesten mogen het dit jaar dan wat minder treffen met het weer, op 10 Days Off merken we er weinig van. Ondertussen is de tiendaagse al bijna aan de slotdag toe, maar ook dag 7 bleek alweer een voltreffer. Namen als Addison Groove, Teebs, Africa Hitech, Kutmah en Gullfisk vulden de zaal deze keer met warme, ambient beats.

De avond begon met Borealis, de winnaar van de vi.be-contest. We kregen vooral een bass-oriented house-set te horen à la Julio Bashmore. Mooie opener en dus een terechte winnaar van de wedstrijd.

Lapalux was de eerste Brit in de lange reeks artiesten die nog kwamen draaien. Zijn liveset startte weinig overtuigend met een erg chaotische sound. Experimenteel, maar er zijn grenzen. Een overprikkeling aan samples, effects zorgde voor een auditieve verzadiging en de prachtige geluidsinstallatie van 10 Days Off deed er in dit geval niet veel goeds aan.

Gelukkig stemde hij zijn set toch wat beter af naar het einde toe en kregen we nog een halfuur pure synthetische ambient sfeermuziek. Weinig dansbaar, maar de sfeer kwam er wel in.

Africa Hitech speelde als eerste op het hoofdpodium. Het Brits-Australisch duo specialiseerde zich nooit in één genre en veroverde net dankzij hun combinatie van verschillende genres een plaatsje op het bekende Warp label. Hun 'liveset' was dan ook een prachte verwerking van jungle, kuduro, juke en dancehall: Out In The Streets zoals het moet!

De volgende artiest, met een wat ongelukkige alias, was Kutmah. De energieke Schots-Egyptische Amerikaan -jawel!- bracht een sterke set met veelal diepe instrumentale hiphop. Vooral het eerste uur was een waar muzikaal orgasme en als er toen wat meer vrouwelijke bezoekers zouden zijn geweest,  zouden we zeker hebben kunnen genieten van hun wulpse bewegingen...

De andere Amerikaan op de line-up was Teebs. Hij bracht een uur pure muzikale genialiteit; zomerse, diepgaande soundwaves, waardoor je onmiddellijk in één of andere zuiders klimaat waande. Maar het was net iets te weinig dansbaar om het toen al uitgedunde publiek te blijven boeien. Het was nu eenmaal vier uur 's ochtends en wat de mensen dan nodig hebben is een goede portie beats die hen doen blijven gaan. 

Waar de vele bezoekers waarschijnlijk voor kwamen is Addison Groove. De vrij jonge Brit die al naam en faam verwierf als Headhunter in de dubstepscene, mocht voor zijn fans het beste van zichzelf geven. In de zaal bleven immers enkel de echte fans over om deze artiest tot de laatste minuut te aanschouwen. En hij gaf hen waarvoor ze kwamen: een strakke set waar hij voortdurend balanceerde op de grens van dubstep, juke en ghetto-house. En zo hoort het ook!

Conclusie:

Dag 7 van 10 Days Off was een avond met enkele experimentele artiesten. De perfecte gelegenheid dus om al te proeven van genres die misschien binnen hier en enkele jaar een hype zullen doormaken, zoalsl juke house. Vooral Kutmah, Africa Hitech en uiteraard Addison Groove brachten sterke, gevarieerde (live)sets. Teebs bracht -eigenzinnig als hij is- ook een pracht van een set, maar was wat jammerlijke ingepland in de timetable. 

Een erg experimentele avond dus, waar vooral bass-oriented fans wel plezier aan zullen beleefd hebben. Bekijk hier nog eens een reportage met de hoofdrolspelers!