Binnenkijken bij Matthew Dear

Door Ben Moens |
Geplaatst op 28/06/2012

AIAIAI is een bedrijfje dat zich toelegt op geluidskwaliteit. En bij wie beter dan Matthew Dear kunnen ze daarvoor aankloppen. De prins van heldere klanken en leuke synths liet zich een dagje volgen door Will Calcutt in de studio in New York. Voor de soundtrack zorgde de Amerikaanse producer zelf met een nieuwe single, Herr Fantasy, uit zijn binnenkort te verschijnen album Beams!

De Amerikaan vanop Ghostly International zegt altijd al meer fascinatie gehad te hebben voor elektronische popsongs op de radio met synthesizers. Hij wou er dus maar al te graag zelf deel van uitmaken. Hij luisterde dan ook massaal naar het Belgische Front 242, Nine Inch Nails en Depeche Mode. Hij dankt de muziekkennis aan z'n broer, die een enorme vinylcollectie had. Daarmee amuseerde hij zich dan urenlang door ze steeds op een andere snelheid dan normaal af te spelen.

I love the manipulation of sound.

Hij geeft grif toe dat z'n leven de waargemaakte droom van zichzelf als 14-jarig jongetje is. Hij wou altijd al performer en artiest zijn en staat dan ook graag eens stil bij z'n geluk.

You've got to be kidding! Sweet! It worked!

In zijn studio zien we onder meer een Roland Chorus Echo RE 501, een Vermona Retroverb, een Eventide, een Xone 92 mixer, een Moogerfooger en hardware van Furman, Grendel, Digitech, Octatrack en Mercury.

De soundtrack bij dit filmpje is Her Fantasy, dat op z'n nieuwe album Beams later dit jaar (27 augustus, om precies te zijn) zal staan. De voorgaande single Headcage werd alvast zeer goed onthaald, mede dankzij de opvallende samenwerking met zanger Johnny van The Drums:

De volledige tracklist van Beams ziet er zo uit:

 1. Her Fantasy
 2. Earthforms
 3. Headcage
 4. Fighting Is Futile
 5. Up & Out
 6. Overtime
 7. Get The Rhyme Right
 8. Ahead of Myself
 9. Do The Right Thing
 10. Shake Me
 11. Temptation