Skrillex haalt Birdy Nam Nam tweemaal door blender

Door Simon Loncke |
Geplaatst op 12/07/2012

Skrillex, die begin juli de Marquee op Rock Werchter nog volledig in vuur en vlam kon zetten, kwam onlangs op de proppen met twee totaal verschillende remixen voor het nummer Goin’ In van de Franse turntabletovenaars Birdy Nam Nam en de hele wereld heeft het geweten! Op het net werden de remixen veelvuldig beoordeeld met talrijke discussies en uiteenlopende reacties tot gevolg. Welke versie is jullie favoriet? De Goin' Hard mix, de Goin' Down mix, of toch maar de Original Mix?

Gisteren kon je er op de sociale netwerksites niet naast kijken, Skrillex had een nieuwe remix, met bijhorende videoclip uitgebracht! Zijn remix voor Birdy Nam Nam, een Frans kwartet dat bestaat uit DJ Pone, Crazy-B, DJ Need en Little Mike, werd veelvuldig beoordeeld op het net en overal kon je de reacties van zowel de haters als de fans aanschouwen. Er gingen echter al enkele filmpjes de ronde die het gerucht bevestigden dat Skrillex, die in het dagelijkse leven als Sonny Moore door het leven gaat, een tweede remix had gemaakt van dit nummer. Vannacht uploadde de controversiële Amerikaan zijn tweede, iets rustigere, versie van het nummer op zijn YouTubekanaal.

1. Birdy Nam Nam – Goin’ In (Skrillex "Goin’ Hard" mix)

Na een originele intro met een ietwat experimentele sound, diepe kicks en gesamplede vocals, bouwt dit drum 'n' bass nummer op naar een eerste climax: een stevige drop met zware synths en bassen, zoals we gewoon zijn van Skrillex. Bij de tweede drop gooit hij echter alle remmen los en klinkt alles nog een stuk zwaarder. De reacties zijn, zoals steeds, erg uiteenlopend. De een heeft het over ‘pure genialiteit’, terwijl anderen het hebben over de originaliteit die ver te zoeken zou zijn en zelfs ‘zo eentonig dat het niet aan te horen is’. De algemene conclusie die we uit de verschillende reacties kunnen opmaken is wel dat dit nummer door velen aanzien wordt als een van de betere producties van Skrillex gedurende de laatste maanden.

2. Birdy Nam Nam – Goin’ In (Skrillex "Goin’ Down" mix)

De tweede versie is een heel stuk trager en de intro is wat melodischer, vergeleken met de eerste versie. Op de eerste dubstepdrop horen we opnieuw dezelfde, heel diepe kicks met een snerende, scherpe synthlijn erbovenop geplaatst. De tweede drop verschilt opnieuw redelijk veel van de eerste, met weer gesamplede vocals, die deze keer wat gepitched werden en gemixt boven het gekende patroon van diepe kicks en scherpe synths. Ook bij dit nummer zijn de reacties weer zeer uiteenlopend, van 'rommel' tot 'wereldnummer'.

3. Birdy Nam Nam – Goin’ In (Original mix)

Het originele nummer ten slotte, dat voornamelijk is opgebouwd uit veel percussie, wat tegendraadse ritmes en dan de gekende vocals, kon de grote massa niet volledig overtuigen, ondanks de originele sound. Wat wel vooral bijblijft van dit nummer is de videoclip! De Franse groep, die platenspelers probeert te gebruiken als effectieve muziekinstrumenten, was in ons land al te bezichtigen op onder andere Pukkelpop en I Love Techno. Deze zomer staat er echter nog geen Belgisch optreden gepland.