Het ziet er niet mooi uit: een dak vol mos. Mos op je dak zorgt voor minder isolatie en kan zelfs leiden tot schade aan je huis. Maar wat doe je eraan als je zelf je dak ontmossen wilt? Wij geven je enkele tips!
Wat is de oorzaak van mos op je dak?
Mos groeit het liefst op een vochtige, schaduwrijke plek. Als je huis in de buurt van bomen staat, is de kans groot dat er mos op je dak zit. Ook als je huis niet goed geïsoleerd is, kan er mos groeien. Is mos schadelijk voor je dak? Ja, mos kan zelfs leiden tot schade aan je dak. Het zorgt namelijk voor minder isolatie, waardoor de kans op condensatie en vocht in je huis toeneemt. Ook kan het mos er uiteindelijk voor zorgen dat er scheuren in je dak ontstaan.
Wanneer moet je je dak ontmossen?
Het is het beste om je dak jaarlijks te controleren op mos. Als je ziet dat er al mos op je dak zit, is het tijd om het onkruid te verwijderen. De beste periode van het jaar om dit te doen is in het voorjaar of de zomer, wanneer het droog is.
Hoe kan je zelf het dak ontmossen?
Je kunt ervoor kiezen om zelf je dak te ontmossen of om een professional in te schakelen. Als je zelf je dak wilt ontmossen, is het belangrijk om eerst voorzichtig het mos te verwijderen met een hark of een schoffel. Daarna kun je het dak insmeren met een algicide of een onkruidverdelger. Wil je liever niet werken met chemicaliën? Dan kun je het dak ook schoonmaken met een mengsel van water en azijn. Maar je kan ook aan de slag met de hogedrukreiniger. Zorg er wel voor dat je de zachte plekken op het dak niet beschadigt. Check eerst of je dak de druk van het water kan verdragen. Bij een dak met leien is het bijvoorbeeld niet aan te raden om met de hogedrukreiniger te werken.
Na het ontmossen is het belangrijk dat je dak goed droog wordt. Dit voorkomt dat er weer mos kan groeien.
Enkele nuttige tips:
- Zorg ervoor dat je dak goed geïsoleerd is. Dit voorkomt dat er vocht in je huis komt en zorgt ervoor dat het dak minder aantrekkelijk is voor mos.
- Plaats bomen en struiken op zonnige plekken in je tuin. Zo zorg je ervoor dat het dak niet in de schaduw staat en minder vatbaar is voor mos.
- Controleer regelmatig het dak op mos en verwijder het jaarlijks.
- Wanneer je werkt op het dak dien je altijd voldoende veiligheidsmaatregelen te nemen. Zorg ervoor dat je een steiger of trap gebruikt en zorg ervoor dat iemand in de buurt is zodat je geholpen kan worden als er iets gebeurt.
Als je zelf geen zin hebt om het dak te ontmossen, kun je ook een professional inhuren. Een professional zal het dak grondig reinigen en ervoor zorgen dat er geen mos meer groeit. Het is wel belangrijk om ervoor te zorgen dat de professional gebruik maakt van milieuvriendelijke producten.